A magyar válogatott megnyerte a junior női kézilabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnap esti fináléban 35-26-ra legyőzte Dánia együttesét.

A magyar lányok százszázalékos teljesítménnyel zárták a Romániában – Mioveniben és Pitești-en – rendezett tornát, egyetlen mérkőzésen sem akadtak legyőzőre. A Szilágyi Zoltán vezette magyar csapat a kontinensviadalon egyszer már legyűrte Dániát: szerdán, a középdöntő második, utolsó fordulójában 41-23-ra verte az északi együttest. Ezúttal a dánok játszottak jobban az első félidőben, volt egy tízperces időszak, melyet 7-2-re megnyertek, a szünetben pedig három góllal vezettek.

A második felvonás elején támadásban és védekezésben is nagyot változott, sokkal pontosabbá vált a magyar együttes teljesítménye.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Ennek köszönhetően öt perc alatt 6-0-s sorozatot produkált, így a meccs kétharmadánál 23-19-es előnyben volt. A lendületet az ellenfél időkérései sem tudták megtörni, a 46. percre (28-21) már eldőlt a mérkőzés. A hátralévő időben tovább nőtt a különbség, a második félidőt 21-9-re, a finálét 35-26-ra nyerték meg a magyarok. Varga Emília 11, Csíkos Luca és Simon Petra nyolc-nyolc találattal, Zaj Klára kilenc, Imre Szofi egy védéssel járult hozzá a sikerhez.

Szilágyi Zoltán szövetségi edző csapata a csoportkörben Franciaországot 30-29-re, Szerbiát 32-26-ra, Norvégiát 28-20-ra győzte le, a középdöntőben a dánok elleni sikert megelőzően Montenegrót 28-25-re verte, majd az elődöntőben 34-26-ra nyert a házigazda Románia ellen. A csapat legeredményesebb játékosa Simon Petra volt a tornán, aki összesen 43 gólt lőtt. A bronzmeccsen a házigazda Románia 39–32-re legyőzte Portugáliát.

A torna álomcsapatába a kapus Zaj Klára és az irányító Simon Petra került be, az Európa-bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) pedig Simont választották. „Óriási büszkeség, hogy Európa-bajnokok lettünk. Gratulálok a lányoknak, akik ma is hátrányból fordítva nyerték meg a meccset, ez a mentális erő az egész tornán jellemző volt rájuk, fantasztikusan játszottak” – idézi a magyar szövetség honlapja Szilágyi Zoltánt.

A magyar női junior válogatott 2002, 2009, 2013, 2019 és 2021 után jutott ismét döntőbe a magyar szövetség közösségi oldalának beszámolója alapján, és sorozatban harmadszor nyerte meg az U19-es korosztály kontinenstornáját, így az összmérlege immár három arany-, három ezüst- és egy bronzérem.

Az aranyérmes magyar válogatott névsora:
Imre Szofi (Ferencváros), Zaj Klára (NEKA), Mészáros Virág (Ferencváros), Gém Léna (NEKA), Papp Dorka (Ferencváros), Kovalcsik Bianka (NEKA), Kurucz Aida (Praktiker-Vác), Csernyánszki Liliána (Debrecen), Simon Petra (Ferencváros/MTK), Farkas Júlia (Győr), Kostyó Panni (Debrecen), Kövér Luca (Győr), Szabó Lili (NEKA), Csíkos Luca (NEKA), Szabó Aida (Ferencváros), Varga Emília (NEKA), Panyi Krisztina Anna (Debrecen), Szabó Anna (NEKA), Makó Zoé (Debrecen), szövetségi edző: Szilágyi Zoltán, edző: Kudor Kitti

Eredmény, junior női kézilabda Európa-bajnokság, döntő:

Magyarország-Dánia 35-26 (14-17)
a magyar gólszerzők: Varga E. 11, Csíkos, Simon 8-8, Szabó A. 3, Farkas J., Szabó L. 2-2, Csernyánszki 1

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.