A cserkész arra tesz fogadalmat, hogy egy életen át a magyarságot szolgálja. Ez a szolgálat pedig a megismeréssel kezdődik. Valahogy így lehetne megfogalmazni a Clevelandi Cserkész Regős Csoport körútját egy szóban: megismerés. A Palócföld, Székelyföld, Moldva, Gyimes településeit körbejáró utazás sokkal több, mint turizmus: a nemzeti identitás fejlődését elősegítő út. A Bocskai Rádió stábja ott volt az első napokban, hogy a fiatal társaság első benyomásait megörökítse.

YouTube player

Távolról, de mégsem idegenként érkeztek a clevelandi cserkészek a Nógrád vármegyei palóc településre, Kazárra. A Mátra lábánál fekvő település igazi oázis a néphagyományok iránt érdeklődők számára. A Clevelandi Cserkész Regős Csoport tradícionális túrája Magyarország és a külhoni magyar vidékek megismerésére irányul azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a harmadgenerációs magyar gyermekek testközelből találkozhassanak gyökereikkel, távoli felmenőik szülőföldjével. Igazi jutalomkirándulásról van szó, a résztvevők a clevelandi diaszpóra legaktívabb fiataljai: ők a cserkész ifjúság őrsvezetői, rajvezetői. Ők azok, akik a még kisebbekért vállalnak felelősséget cserkész programokon. A cserkészet által közvetített értékeknek köszönhetően és a rendszeres foglalkozásnak hála, mindannyian a néptánc szerelmesei, ami csak tovább növeli kíváncsiságukat a néphagyományok világát illetően.

Pigniczky Eszti, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Vezetőképző Vezető tisztje negyedik alkalommal vágta fejszéjét a körút szervezésbe, és viszi ezúttal is sikerre a projektet. Megtiszteltetés és jóleső érzés számára a clevelandi közösség, különösen a szülők bizalma. Ez megnyilvánult abban az adományozó kedvben is, ami az utat megelőzte, és abban is, hogy a szülők nyugodt szívvel elengedték a gyermeküket egy másik kontinensre. Ami a két éven át tartó adománygyűjtést illeti, abból a résztvevők is derekasan kivették a részüket, árusítottak gulyást, lángost és csokoládét is a cél elérése érdekében. Végül de nem utolsó sorban a Cserkész Barátok Körének munkájáért hálás Eszti, hogy segítettek megszerezni a körút költségeit fedező 40 ezer dollárt.

Toldy Dániel és Balássy Julián izgultak a körút előtt, milyen lesz ilyen távol lenni az otthonuktól, a családjuktól, de a kezdeti drukk azonnal elmúlt a gyönyörű környezet és a barátságos kazári fogadtatás láttán. Mindketten határozottan a próbákat várták a legjobban, hogy a néphagyományok mellett a kazári néptánc-koreográfia is a tudástárukban legyen végre.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ott tartózkodásunk idején a Clevelandi Cserkész Regős Csoport tagjai helyi népdalokat tanultak és Szabó János helyi palóc táncművész mentorálásával új koreográfiát tanultak. A salgótarjáni székhelyű Nógrád Táncegyüttes egykori vezetője olyan elismert néptáncos, akire méltán néznek fel a lelkes clevelandi fiatalok. Ez a tánctanulás nem csupán a pillanatnyi örömről szólt Kazáron, minden újonnan elsajátított kisterenyei motívumot felvonultatnak majd a novemberi ún. Nagyszereplésen, vagyis a tánccsoport fennállásának 50. évfordulójára készülő ünnepségen.

Új táncok, új tudás, új élmények. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy élőben tudjuk élvezni a kazári népi hangulatot – fogalmazott Barabás Anna és Sárközy Anna. A lányok a néptáncpróbákat azért várták leginkább, hogy a új ismerőseikkel, a falubeliekkel is rophassák, a vasárnapi szentmisét pedig azért, mert kivételes alkalom számukra, hogy kazári viseletben vonulhatnak együtt templomba. A múzeumok és a tájházak kiállításai szintén lenyűgözték őket. Megtudtuk tőlük, hogy minden körútra készül egy Velemjáró című útikönyv, amely egyszerre ismeretterjesztő füzet és feladatokkal teli, interaktív napló. A tartalom a tájegységekkel kapcsolatos alapismereteket, a körút programját, a vendéglátókkal való ismerkedést elősegítő kérdőíveket tartalmazza, valamint új népdal-szövegeket, izgalmas házi feladatokat.

Hálás vagyok azért, hogy megismerhettem ezt a falut. Úgy járok ide, mint haza – mondta Pigniczky Eszti, akinek a nagymamája ugyanebből a tájegységből származott. Az ő történetei megalapozták Eszti gyermekkorát és felnőttkori magyar identitását. Azt reméli, hogy a cserkészek számára hasonlóan életreszóló élményként raktározódnak el a körút pillanatai. Nekem az jelent sikert, ha ők hazamennek és új szavakat felhasználva el tudják mesélni, amit átéltek itt. Sikert jelentene, ha egymás között magyarul beszélnének, ha a mindennapi életükben valamit változtatnának a kárpát-medencei benyomások hatására. Hasson rájuk, hasson az életükre. – fogalmazott a tánccsoport korábbi vezetője.

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.