Rácz Eszter Debrecenből pályázta meg a Kőrösi Csoma Sándor Programot, és már a második évet tölti az USÁ-ban. Detroit, Washington és New Brunswick után idén Chicagóban teljesít széles körű feladatot, amelyben jól kamatoztatja sportszervezői végzettségét. Épp hazafelé tartott a Chicagói Gála Bálról január 27-én, amikor telefonos interjút készített vele rádiónk ösztöndíjasa, Miklós Melánia. 

Eszter egyike volt azoknak a kácsépéseknek, akik a többiek előtt, a nyár elején érkeztek meg kiküldetésük helyszínére 2017-ben, hogy segítsenek az amerikai magyarság egészét érintő összejövetelek, a Csipke- és az Itt-Ott tábor megszervezésében. Ezek után Detroitba, Washingtonba, majd New Brunswickba szólította a feladata, de sok más városban is járt. Ennek köszönhetően széles látókörre tett szert, és talán minden ösztöndíjasnál több itteni közösséggel ismerkedett meg.

Szilágyi Péter miniszteri biztos úr a Chicagói Gála Bálon a KCSP-sekkel: Eszes Judit, Iusco Bernadett, Rácz Eszter és Szűcs János

A Chicagói Gála Bálról azt mesélte, hogy jól sikerült. Több társával együtt kivették részüket az előkészületekben, de a tombolasorsolásban is segítettek, Eszter pedig az est műsorvezetőjeként is fellépett. Élete legjobb döntésének tartja, hogy megpályázta az ösztöndíjat, amelyben épp a feladatok változatosságát szereti, s hogy minden nap új kihívásokkal szembesül. Magyar nyelvet tanít, rendszeresen segít a rendezvények szervezésében, bekapcsolódott a cserkészetbe, és mindenhol lehet rá számítani. Amikor másfél hónapos téli szünet volt Washingtonban, átment New Brunswickba segíteni, majd onnan járt vissza kéthetente a magyar iskolába. Tavaly járt Chicagóban is, ami annyira megtetszett neki, hogy a második pályázásnál ő kérte, hogy oda helyezzék, amiért nagyon hálás.

Mikulás ünnepség, ahol nemcsak a krampuszok, hanem a Mikulás is kácsépés volt

Jelenleg tehát a Chicagói Magyar Kulturális Tanácsnál és Magyar Klubnál segít be a közösségi programok szervezésébe. Emlékezetes feladatai között a szeptemberi Taste of Hungary fesztivált említi, a Katalin- és szüreti bálokat, az 56-os megemlékezést és a Mikulás ünnepséget, illetve a magyar iskoláknál való közreműködést és a filmklubot, amit egy tavalyi ösztöndíjas segítségével indítottak be a helyiek, és mivel igény mutatkozott rá, folytatják. Ez a klub egy jó lehetőség az itteni magyarok számára, hogy havonta egyszer-kétszer összegyűljenek, hiszen a városban nem működik magyar ház. A közeljövőben pl. Valami Amerika-maratonra készülnek.

Eszter és a Csík Hágó Magyar Iskola felnőtt csoportja

Eszter igazi csapatember, sokfelé utazik, ahol rendszerint találkozik a többi ösztöndíjassal. Azt meséli, hogy eddig New Brunswickban ismerte meg a legerősebb, aktív és összetartó közösséget. Washingtonban a nagy távolságok nehezítik a helyzetet, és ott sincs magyar ház, ami sok más helyen is problémát okoz. Bostonban a cserkészek életébe látott bele, északon többször járt Clevelandben, és persze Chicagóban. Délen Texasba jutott el, ahol a  helyi kácsépésnek segített a Mikes Kelemen Programhoz kapcsolódó feladataiban, és azt tapasztalta, hogy a nem túl népes, de létező magyar közösség szeretettel fogadja a programokat. A nyugati parton a Los Angeles-i és San Francisco-i közösségek életébe látott kicsit bele. Jövő héten a New Brunswick-i Tisztikari Bálba látogat el, ahol nem csak mulatni fog, hanem természetesen segédkezik is az est lebonyolításában.

Ha lejár az ösztöndíja, hazafelé veszi az irányt, ahol a sportszövetségek munkája iránt érdeklődik, vagy – ha van rá lehetőség – szívesen segítené tapasztalataival koordinátorként a leendő a KCSP-ösztöndíjasokat.

Adatlapja a Program oldalán:
https://www.korosiprogram.hu/osztondijasaink/racz-eszter-anna

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.