Nagyszebenben is szóba került a brit kilépés, a brexit, aminek az időpontja egyelőre homályos, sőt, jelen helyzet szerint az új Európai Parlamentben is ott lesznek a brit politikusok. A kilépési időszakot egy hónapra meghosszabbították, és most a brit politikai pártok próbálnak dűlőre jutni, kormány és ellenzék próbál megegyezni a kilépés mindenki számára elfogadható formájáról – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Iain Lindsay adott interjút a Kossuth Rádiónak a várakozásokról. „A skót kormány arról beszél, hogy lenne egy második referendum, ezt egyeztetniük kell a kormánnyal Londonban. Vannak olyanok, akik a jelen politikai helyzetet szeretnék kihasználni, viszont a kormány szempontjából mi úgy láttuk, hogy tartottunk egy népszavazást a skót függetlenségről 2014-ben, amelyen az emberek az Egyesült Királyságban maradás mellett szavaztak” – hangsúlyozta Iain Lindsay.

Úgy folytatta: azt a renferendumot úgy írták le, hogy egyszeri és egyedi egy emberöltő alatt, így nem látjuk okát egy újabb népszavazásnak. Ugyanígy a kormány világossá tette azt is, hogy már volt egy referendum a brexitről, és ha tartanánk egy másodikat, amelyen a többség a bent maradás mellett szavazna, akkor ugyanígy jöhetne egy harmadik is, hiszen az állás egy-egy lenne.

„Amikor az emberek döntést hoznak, akkor ezt kell alapul vennünk. Érdemes észben tartani azt is, hogy a legutóbbi általános választásokon 2017-ben, a választók 85 százaléka vagy a konzervatív pártra vagy a munkáspártra szavaztak, amelyek egyöntetűen azzal kampányoltak, hogy a brexitről tartott népszavazáson született döntést végre kell hajtani” – mondta Iain Lindsay.

Ratifikálni fogjuk a kilépési megállapodást, majd elkezdünk tárgyalni az Európai Unióval folytatható jövőbeni kapcsolatokról – fűzte hozzá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Forrás: hirado.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.