Áder János olyan színvonalú munkát végez köztársasági elnökként, hogy még az ellenzék sem talál rajta fogást – mondta Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormánypárt elnöksége kedden és szerdán más témák mellett az államfőjelölt személyéről is tárgyal. A teljes beszélgetés este 6 órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

Áder János köztársasági elnöki mandátuma 2017 májusában jár le, 90 nappal előtte kezdődik a következő államfő kiválasztásának időszaka.

„Mire február második felében a Ház összegyűlik, ez a határidő már ketyeg, ezért

aktuális, szinte forró kérdéssé vált.

A Fidesz kedden és szerdán tartott kétnapos elnökségi ülésének is egyik napirendi pontja lesz” – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

A kiválasztás első szempontja az, hogy a kormány, az Országgyűlés és a köztársasági elnök közötti együttműködés az ország javát szolgálja. Kövér László hangsúlyozta, arról nem érdemes vitát nyitni, hogy a köztársasági elnök méltó módon képviselte-e Magyarországot és jelenítette meg a nemzet egységét, mert egyértelmű a válasz.

„Az első kérdésre is egyértelműnek tűnik az én válaszom, a köztársasági elnök úrral jól együttműködtünk. Újratárgyalásra és az Alkotmánybíróság elé küldött törvényeket, hiszen többek között ez is a dolga. Ha úgy ítéli meg, hogy valamely törvényalkotási produktum nem felel meg az alkotmányosságnak, vagy nem üt meg valamely mércét, akkor ezt megteheti, sőt kötelessége megtenni” – emelte ki az Országgyűlés elnöke.

Nemzetközi tekintélyt teremtett

A köztársasági elnök nemzetközi szerepvállalásáról Kövér László úgy fogalmazott, tekintélyt teremtett Magyarország számára egy olyan kérdésben, amely a világot izgatja.

„Nemcsak a magas politika, sőt ott kevésbé, hanem sokkal inkább az emberek szintjén. Ott válik ez egyre inkább kézzelfogható valósággá, inkább kihívássá, hogy vajon lesz-e a gyerekeinknek elég tiszta ivóvize, olyan környezete, amelyben egészségesen tudnak élni.”

Az Országgyűlés elnöke kérdésre válaszolva elmondta, olyan technikai szempontok fel sem merülnek, hogy mennyi „plusz munkát” okoztak a kormányzatnak a visszaküldött törvények. Ha egy kormány úgy tapasztalja, hogy a köztársasági elnök politikailag elfogult és szándékosan nehezítené a munkát, érdemes lenne megvitatni, de ebben az esetben ez kizárt – hangsúlyozta Kövér László.

„Nemcsak azért, mert a köztársasági elnök úr korábban fideszes parlamenti képviselő, házelnök volt és régi harcostársunk, hanem mert mindenki számára követhetően, világos mérce szerint döntött arról, hogy mely törvényeket küld vissza újratárgyalásra vissza vagy az Alkotmánybíróság elé, ebben

az elfogultságnak még a látszata sem érintette meg.

Még az ellenzék sem nagyon talált fogást rajta, pedig néha úgy láttam, mintha keresett volna” – tette hozzá Kövér László.

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.