Különleges helyzetben került sor a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasokkal való aktuális beszélgetésre: februárban meglátogattam az Austinban élő rokonaimat, és ennek apropóján személyesen találkoztam az ott szolgálatot teljesítő Gyulavics Erzsébettel, akivel a város leghíresebb épülete, a Capitol előtti parkban készítettük el az interjút. Aznap a texasi időjáráshoz képest is hirtelen jött nyári meleg volt, így tettünk egy sétát a belvárosban és a híres Soco negyedben is. Fényképes riportunkban meghallgathatják a Bocskai Rádió március 3-i adásában elhangzott beszélgetést.

Gyulavics Erzsi 2009 óta tanít a budapesti Kolping Katolikus Iskolában, ahol mindig is fontosnak tartotta a gyerekek magyarságtudatra nevelését. Testvériskolai pályázatok felelőseként kapcsolatba került határon túli közösségekkel, és mivel a családja révén voltak ismeretei az amerikai magyar diaszpóráról is, jelentkezett a programra. Nagy várakozással fogadta el az austini kiküldetést, ahol ő az első ösztöndíjas.

A dél Szilícium-völgyének nevezett környéken főként az elmúlt 10-15 évben érkezett magyarok élnek, akik a vidék gyors gazdasági fejlődésének köszönhetően költöztek oda. 5-600 főre tehető a létszámuk, ám a zömében gyermekes családok egymástól nagy távolságokra élnek. Nincs állandó helyiségük, így a kéthetente vasárnap délután tartott magyar iskolának termet bérelnek, és az egyéb rendezvényeiket is más-más helyen tartják. Kihívást és elkötelezettséget jelent tehát a közösségi élet fenntartása mind a szülők, mind az Austin Hungarian Association 2007-ben alakult egyesülete számára.

Gyulavics Erzsi a Capitol előtt

Leginkább az ünnepekhez kapcsolódó programok a népszerűek, karácsonykor közel 200-an jöttek össze, de vasárnaponként is átlagosan 40 gyerek vesz részt a hagyományőrző, magyarságismereti foglalkozáson, amelyet az AHA szervez. Külön foglalkoznak az óvodás korúakkal és külön a nagyobbakkal. Míg Erzsi mentorai néptáncot tanítanak az egyik csoportnak, addig ő az évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó meséket, verseket olvas a többiekkel, mondókázik, játszik, kézműveskedik velük.

Erzsi a Balaton-felvidéki Művészetek Völgyében található Taliándörögdről származik, ahol gyerekkorában néptáncolt. Ismereteit most Austinban van alkalma felfrissíteni, hiszen kiérkezésekor meghívást kapott a Csárdás táncegyüttestől, hogy erősítse a csapatukat. A diaszpóra talán legkülönlegesebb tánccsoportja ez a 30 évvel ezelőtt megalakult Csárdás Hungarian Dancers együttes, amely attól speciális, hogy nem magyarok hozták létre, hanem amerikaiak és más nemzetiségű amatőr táncosok, főként egyetemisták, akik beleszerettek a magyar néptáncba. Azóta csatlakoztak hozzájuk amerikai magyarok is, de az összetétel nemzetközi: van orosz, japán és egy venezuelai magyar tagjuk is. Ottjártamkor éppen a jubileumi gálára készültek, amelynek szervezési munkálataiban Erzsi is kivette a részét. Nemcsak az évforduló miatt volt különleges a március 9-én nagy sikerrel lezajlott műsor, hanem mert először léptek fel az egyesület gyerekei is, akik nemrég kezdtek el néptáncolni, illetve az élő zenei kíséret miatt, amelyet a magyar népzenét játszó, ám szintén nemzetközi Lélek banda biztosított.

Austini magyarok kanadai tanulmányúton, Kovács Norbert Cimbivel és Gaschler Beátával

Austin egyébként is az élő zene fővárosa, ahol minden este koncerteket és táncházakat szerveznek, turisták zöme utazik oda ezért. Szabadidejében Erzsi is eljár táncolni, sportolni, kirándulni, és ha teheti, utazik. A karácsonyt például a Kaliforniában élő rokonainál töltötte, de élnek rokonai Missouri államban, Floridában és Buffalóban is. Azt mesélte, édesapja családjának tagjai még a múlt századfordulón, a háborúk előtt vándoroltak ki Amerikába az ún. paraszti exodus idején, de mindig is élénk kapcsolatot tartottak fent az otthoniakkal. Rendszeresen jártak haza, és Erzsiék is voltak látogatóban, így ezen keresztül tapasztalta meg, hogy mit jelent az anyaországtól távol, egy magyar diaszpóra közösségben élni, felnőni.

Amikor az austini közösségépítésről kérdezem, hogy milyen nehézségekkel jár első KCSP-ösztöndíjasként bekapcsolódni egy fiatal közösség életébe, akkor a jó dolgokkal kezdi. Azt mondja, az a legszebb benne, hogy van rá igény, s hogy a külföldre szakadt magyarokban van szándék az összetartozásra, a közös nyelv, a kultúra és a hagyományok ápolására. Hogy keresik egymás társaságát, segítik egymást és a magyarságtudatot tovább akarják adni a gyerekeiknek. A nehézségek náluk inkább technikai jellegűek, a távolságból és a közösségi hely hiányából fakadnak, amelyeket igyekeznek áthidalni. Március 15-én pl. Talpra Austin! jelszóval egy bárban szerveznek összejövetelt, este pedig a híres austini SXSW fesztivál keretében a városban koncertező Bohemian Betyars tagjaival koccintanak az ottani magyarok. Ezután húsvéti piknikre, kirándulásokra készülnek, és egy fiataloknak szóló Happy Hour-programsorozat beindítását is tervezik.

Erzsi a Csárdás Hungarian Dancers mentoraival

A texasi életérzést, az emberek nyitottságát, a barátságos közeget a néhány napos látogatásom alatt én is megtapasztaltam. Erzsi jókedve, energikussága pedig feltöltött, és biztos vagyok abban, hogy munkáját, tudását az austini magyar közösség is kamatoztatja. Jó volt találkozni, és közelről látni, hogy ösztöndíjasként milyen sokféleképpen tudjuk segíteni a közösségeket.

Gyulavics Erzsi adatlapja: www.korosiprogram.hu/osztondijasaink/gyulavics-erzsebet

Az interjú meghallgatható az alábbi linken:

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.