Gyakorlatilag a külföldi munkaadók számára képezik a hazai szakiskolák a magyar vendéglátó-ipari szakemberek egy részét.

Kritikus méreteket ölt a szakácsok, pincérek elvándorlása, mivel nyugaton nagyjából négyszer annyit lehet keresni, mint idehaza. A fiatalok egy része már rögtön a szakma megszerzése után távozik az országból – írja hétfőn utcára kerülő számában a Magyar Nemzet.
Pangó üzletek, unatkozó pincérek. Ez jellemzi a korábban 53 ezer vállalkozással jegyzett magyarországi éttermek és vendéglők piacát manapság. Minimálisra zuhant a fizetőképes kereslet, a vállalkozások jó része mostanra felélte tartalékait. Eleddig mintegy harminc százalékot szűkült a hazai piac, és a helyzetet súlyosbítja, hogy mostanra kritikus méreteket öltött a szakácsok, pincérek elvándorlása az országból. Míg korábban főként a nyári és téli szezonban kellett nélkülözni a nyelveket beszélő, elhivatott munkatársakat, addig napjainkban inkább már az jellemző, hogy az iskolapadból egyenesen külföldre, hosszú távra szerződnek a frissen képzett szakemberek.
Gyors iramban zárnak be a magyarországi vendéglátóhelyek, miközben a szakiskolákból kikerülő újoncok száma nem csökken. Nap mint nap előfordul, hogy a diákjainknak hirtelen új gyakorlati helyet kell keresnünk, mert az, ahová addig jártak, időközben csődbe ment – tudta meg a Magyar Nemzet a Gundel Károly Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szakmai igazgató-helyettesétől. Kovács László a lapnak kifejtette: nemrég az összes európai országban megvizsgálták a vendéglátó-ipari oktatás minőségét és kiderült, sehol másutt nincs olyan színvonalas szakemberképzés, mint idehaza.

Forrás: Külföldi cégeknek képzünk pincéreket

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.