Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna ért elsőként célba.

Kettős magyar győzelem született idén Görögországban, a Spartathlon elnevezésű 246 kilométeres ultrafutó versenyen. A nők mezőnyében Maráz Zsuzsanna, a férfiak között pedig Bódis Tamás nyert. Az Athén és Spárta között 1983 óta minden szeptember utolsó péntekén megrendezett verseny honlapja szerint az esztergomi futónő 27 óra 15 perc 12 másodperc alatt teljesítette a távot, és a férfiak közül is csak heten tudták megelőzni.

A távot leggyorsabban teljesítő Bódis Tamás ideje 23 óra 28 perc 37 másodperc. A második helyen Csécsei Zoltán, az ötödiken Simonyi Balázs végzett, Borbás Tibor pedig tizenkettedik lett. Maráz Zsuzsanna tavaly is győzött, 2017-ben második, 2016-ban harmadik lett, a most másodszor induló Bódis Tamás pedig tavaly negyedik volt a Sportathlonon, amely a Pheidippidész nevű futár Hérodotosz által dokumentált futásának állít emléket.

A magyar ultrafutók közül korábban Lubics Szilvia háromszor, Bogár János és az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin egyszer győzött a világ leghíresebb és egyik legnehezebb ultramaratonján.

28 év után nyerte meg újra magyar férfi futó az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres ultrafutást.

Bódis Tamás néhány hónap alatt robbant be a hazai és a nemzetközi élvonalba is. Tavaly már negyedik volt a Spartathlonon, a tavasszal pedig nagy előnnyel megnyerte az Ultrabalatont. Péntek kora reggel nem túl erősen kezdett: a CP 11-nél (11-es ellenőrzőpont) éppen befért az első tízbe, a CP 18-nál negyedik, majd a következő nagyobb ellenőrzőpontnál harmadik volt. Egyre jobban megközelítette a japán Tacuja Itagakit, sőt, a CP 41-nél már hétperces előnyben volt vele szemben, ami másfél órával később 32 percre nőtt – számolt be a csupasport.hu. Ugyanígy tört előre Csécsei Zoltán is. Napi három edzéssel készült a versenyre, és kifizetődött a befektetett munka, hiszen amikor Bódis megelőzte a japán futót, Csécsei már a harmadik helyre ugrott. Végül hatalmas bravúrt elérve Bódis Tamás lett az első, aki a biztos előnyről már nem hagyhatta elúszni a győzelmet. Csécsei Zoltán jól hajrázott, ő is megelőzte a japánt, és negyed hétkor, mintegy háromnegyed órával Bódis után célba ért. A harmadik a cseh Radek Brunner. A nőknél reggel kilenc után lett meg a győztes, méghozzá a szintén magyar Maráz Zsuzsanna, akinek 27 óra 16 perc 26 másodperc volt az ideje, és összetettben a 8. helyen ért be, vagyis ez azt jelenti, hogy a magyarok elhozták a férfi és a női első helyet is.

(Mandiner / Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.