Magyarországé maradt a bővítési és szomszédságpolitikai portfólió, miután Ursula von der Leyen a román biztosjelöltet, Adina Văleant bízza meg a közlekedési tárcával – közölték tegnap bizottsági források Brüsszelben.

Egy hazai kormányzati forrás a Magyar Nemzetnek azt mondta: Romániával megannyi konfliktusos ügy van a bővítés tekintetében, így szinte borítékolható volt, hogy nem történik portfóliócsere. Korábban arról szóltak a brüsszeli hírek, hogy Magyarország és Románia a biztosjelöltjeik bukása után szakterületet cserélhetnek a következő Európai Bizottságban. Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök asszony hazánkat a bővítési és szomszédságpolitikai, Romániát pedig a közlekedési portfólióval bízta meg.

Mindkét ország eredeti biztosjelöltjét – hazánk esetében Trócsányi László jelölését – korábban elutasította az Európai Parlament jogi bizottsága, ezért kellett új névvel előállnia Budapestnek és Bukarestnek is. A friss hírek értelmében hazánk új jelöltje, Várhelyi Olivér a presztízsértékű bővítési területért felelhet, amennyiben sikeres lesz a meghallgatása az Európai Parlamentben. Erre a következő két hétben kerülhet sor.

Ursula von der Leyen azt szeretné, hogy az új bizottságban megvalósuljon a nemi egyensúly, ezért Románia két jelöltje közül a női politikust választotta. Az új román kormány tegnap Siegfried Mureșan és Adina Vălean európai parlamenti (EP-) képviselőket jelölte uniós biztosnak.

Mindkét politikus az Európai Néppártot erősítő Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja. A bukaresti sajtó az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságát elnöklő Vălean jelölését meglepetésnek tartja. A román parlament hétfőn szavazott bizalmat a PNL pártelnöke, Ludovic Orban által vezetett kisebbségi kormánynak, ezzel elhárult az akadálya annak, hogy Bukarest új biztosjelöltet javasoljon.

A parlament által egy hónapja megbuktatott, azóta ügyvezetőként működő szociáldemokrata kabinet biztosjelöltjeinek legitimitását Klaus Johannis államfő, de Brüsszel is megkérdőjelezte.

Az akkor még teljes jogkörrel működő, Viorica Dăncilă vezette kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Dăncilă időközben másik két baloldali biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra várt, hogy legitim kormány kerüljön az ország élére.

Levél Londonba

Ursula von der Leyen tegnap levélben kérte Boris Johnson brit miniszterelnököt arra, hogy nevezzen meg egy – lehetőleg női – jelöltet az Európai Bizottságba. A német politikus asszony korábban már kijelentette, hogy amennyiben Nagy-Britannia idén nem hagyja el az EU-t, biztost kell delegálniuk az elméletileg december elsejével munkába álló testületbe. Kérdéses, hogy a kilépéspárti brit miniszterelnök – aki épp tegnap indította el a Konzervatív Párt választási kampányát – engedelmeskedik-e a kérésnek. (J. T.)

(Judi Tamara–Pataky István / Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.