Idén is megemlékeztek hőseikről a chicagói magyarok. A megemlékezés kezdetén az egybegyűltek közösen énekelték el Magyarország nemzeti himnuszát majd a Szt. István Magyar Iskola és Óvoda diákjai kezdték meg az ünnepi műsort a forradalomra emlékező versekkel. Őket követték az ünnepi beszédek, melyet Demeter András a Chicagói Magyar Kultúrtanács elnöke kezdte meg köszöntőjével. Őt követte Magyarország Chicagói Főkonzulátusának Főkonzulasszonya, Dr. Bencsik Zita üdvözlője. Díszvendégként köszönthettük Maria Pappas Cook megye kincstárnokát is, aki szintén megemlékezett Magyarország hőseiről.

Ismeretlen szerző, Üzenet Veszprémből versét adták elő a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda tanulói. Az ifjú diákok után Radics Géza 56-os menekült részletes korelemzéssel és történeti áttekintéssel tette érthetőbbé az 1956-ban történt eseményeket. Személyes élményein keresztül nagy élettapasztalatával fogalmazott meg mélyenszántó gondolatokat az akkori nemzetközi helyzetről. A hallgatóság nagy érdeklődéssel követte előadását.

Megkapó élményben részesítette a Chicagói Magyar Baptista Egyház énekkara az egybegyűlteket, kettő énekkel is köszöntötték a forradalom hőseire emlékező közösséget. Fekete István írásával köszöntötte a vendégeket Demeter András elnök. Írásában megfogalmazta a saját élményeit, történetét, valamint szerepvállalását a harcokban.

Az ünnepség emelkedett hangulatát jellemzi, hogy a műsor zárása után a résztvevők az előadók és az 56-os magyarok még hosszasan elevenítették fel élményeiket és osztották meg egymással.

A szerző a Chicagói Magyar Kulturális Tanács KCSP-ösztöndíjasa.

A borítóképen a Szt. István Iskola és Óvoda növendékei láthatók.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.