Joe Biden amerikai elnök azt reméli, hogy júniusi európai körútja során találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az MTI. Ezt maga Biden mondta kedd délután a Fehér Házban.

– Ez a reményem és elvárásom. Ezen dolgozunk

– fogalmazott az amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva. Washingtoni kezdeményezésre pénteken telefonon egyeztetett a Putyin–Biden-csúcs lehetőségéről Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Joe Biden amerikai elnök azt reméli, hogy júniusi európai körútja során találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az MTI. Ezt maga Biden mondta kedd délután a Fehér Házban.Joe Biden első külföldi látogatása lesz a júniusi, amikor részt vesz a hét vezető ipari hatalom (G7) csúcstalálkozóján, amelynek idén az Egyesült Királyságban található Cornwall ad otthont. Az utazás előzetes ütemterve szerint Biden Belgiumba is ellátogat, ahol európai és NATO-s vezetőkkel tárgyal majd.

Biden és Putyin április 13-án telefonon beszéltek egymással. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor javasolta orosz hivatali partnerének, hogy találkozzanak egy harmadik országban, Európában a következő hónapokban.
Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültséget korábban kiélezte, amikor Biden egy március 17-én adásba került televíziós interjújában

igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint,

valamint azt hangoztatta, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, és „megfizeti ennek az árát”. Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra. Az Egyesült Államok azóta szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amire Moszkva hasonlóképpen válaszolt.

A múlt hét csütörtöki kongresszusi országértékelőjében Biden Oroszországgal kapcsolatban azt mondta:

„Putyin elnöknek egyértelművé tettem, hogy bár nem törekszünk a feszültség súlyosbítására, de cselekedeteiknek következményei lesznek, ha igaznak bizonyulnak”.

A két ország közötti feszültséget a kelet-ukrajnai harcok kiújulása, illetve Oroszország Ukrajna határainál tartott közelmúltbeli hadgyakorlata, harckészültség-ellenőrzése is fokozta. – Oroszország nagyobb erőket vont össze a határnál, mint 2014-ben, amikor ténylegesen megtámadta Ukrajnát – mondta a CBS Newsnak adott vasárnapi interjúban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ma Ukrajnába látogat.

„Az elmúlt években Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolata a rivalizálásról a konfrontációig jutott, és

lényegében visszatértek a hidegháború korszakába.

Szankciós nyomás, fenyegetések, konfliktusok, saját önző érdekek védelme – mindez állandó instabilitás állapotába sodorja a világot” – közölte nemrég Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke.

Finnország, Ausztria és Svájc is felajánlotta, hogy szívesen lenne házigazdája az amerikai és az orosz elnök csúcstalálkozójának. Vlagyimir Putyin és Donald Trump előző amerikai elnök 2018. júliusi találkozójának is Helsinki volt a házigazdája, s Genfben rendezték meg 1985-ben Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov frissen kinevezett szovjet pártfőtitkár legendás csúcstalálkozóját, amely fordulópontnak számít a hidegháborúban.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.