Martin Luther King örökségére hívta fel a figyelmet Joe Biden amerikai elnök a georgiai Ebenezer baptista templomának gyülekezetéhez intézett vasárnapi beszédében, amelyet a polgárjogi vezető születésének évfordulója alkalmából mondott. A szertartáson King családtagjai, köztük 95 éves nővére, Christine King Farris is részt vett.

Szóltam már parlamentek, királyok, királynők, a világ vezetői előtt, de ez félelmetes – kezdte a beszédét Biden. A 39 éves korában meggyilkolt Martin Luther King, aki 1929. január 15-én született, kulcsszerepet játszott az 1964-es polgárjogi törvény és az 1965-ös választójogi törvény elfogadásában. Biden az első hivatalban lévő elnök, aki King templomában a vasárnapi ceremónián emlékezett meg a polgárjogi vezető örökségéről.

Kinget idézve a templom pulpitusáról feltette a kérdést: „Merre tovább?”. Válaszában pedig leszögezte: a nemzetnek együtt kell tovább haladnia, és a demokráciát kell választania az autokrácia helyett. Mint mondta: a nemzet lelkéért folytatott harcnak sosincs vége, „ez egy folyamatos küzdelem a remény és a félelem, a kedvesség és a kegyetlenség, az igazság és az igazságtalanság között”.

Tas J Nadas, Esq

Az elnök elítélte azokat, akik „rasszizmussal, szélsőségességgel, lázadással kereskednek”, és azt mondta, hogy a demokrácia védelméért folytatott harc a bíróságokon és a szavazóurnáknál, a tüntetéseken zajlik.

A legjobb esetben győz az amerikai ígéret. De mondanom sem kell, hogy nem mindig vagyunk a legjobbak. Tudunk hibázni. Kudarcot vallunk és elbukunk

– ismerte el.

Beszédében az elnök arra is figyelmeztetett, hogy ország történelmének egy kritikus pontjához érkezett. Brazíliával példálózva elmondta, hogy a demokráciákban is történhet visszaesés. – Ez a pillanat a választás ideje. Olyan nép vagyunk-e, amely a demokráciát választja az autokrácia helyett? Ez a kérdés 15 évvel ezelőtt nem vetődött fel, mert mindenki azt hitte, hogy a demokrácia már eldőlt. De ez nem így van – mondta.

Az amerikaiaknak „a közösséget kell választaniuk a káosz helyett” – hangsúlyozta rámutatva, hogy „King élete és öröksége megmutatja nekünk az utat, és figyelnünk kell rá”.

A templom vezető lelkésze, Raphael Warnock demokrata szenátor hívő katolikusként mutatta be a gyülekezetnek az elnököt, akinek a baptista szertartás kicsit élénk lehet, de mint mondta, azért látta tapsolni Bident.

Warnock Martin Luther Kinget, aki 1960-tól 1968-ban bekövetkezett haláláig a templom társlelkésze volt, a XX. század legnagyobb amerikai prófétájának nevezte. A szertartás végén Bidennel együtt állt ki a templom elé, és arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte, akinek számos, törvényhozásban elért sikerét is felsorolta.

Az elnök hétfőn Washingtonban mond beszédet Martin Luther King születésének évfordulója alkalmából a National Action Network polgárjogi szervezet rendezvényén.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.