Egyre erősebb a gyanú arra vonatkozóan, hogy államtitkot sérthetett meg Románia, ugyanis Mirela Adomicai (PSD) román parlamenti képviselő korábban kitiltatta a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét, Lomnici Zoltánt és Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét Romániából azért, mert nem tetszett neki, hogy Vasvári Pál-díjat tüntették ki Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akiket terrorizmus vádjával elítélt a román bíróság.

A pontos vádat a két férfi ellen a mai napig nem lehet tudni, mert titkosították a dokumentumot, a képviselő viszont a román külügyminiszternek írt nyílt levelében beszámolt a részletekről. Kérdés azonban, hogy honnan került hozzá az információ.

Panasszal él Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő Gabriela Scutea román legfőbb ügyésznél a kitiltási ügyben

– ebben állapodott meg Budapesten a politikus idősebb Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság elnökével. Ők azok után döntöttek Gabriela Scutea újbóli megkeresése mellett, hogy a román legfőbb ügyész a törvényes határidő lejártáig nem válaszolt az ügyben beadott és iktatott feljelentésre.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az ügy története egészen tavaly tavaszig nyúlik vissza, amikor Mirela Adomicai (PSD) román parlamenti képviselő ebben a minőségében kezdeményezte Bogdán Aurescu román külügyminiszternél idősebb Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke kitiltását Romániából. Tette ezt azért, mert nem tetszett neki, hogy a volt főbíró és Tóth Kálmán nem sokkal korábban Vasvári Pál-díjat tüntették ki Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akiket terrorizmus vádjával elítélt a román bíróság.

Fontos körülmény az is, hogy az eljárás jogszerűségét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága vizsgálja.

A székely fiatalok ellen folytatott eljárás furcsasága, hogy a mai napig nem lehet pontosan tudni, mi volt a vád alapja, mivel a döntő bizonyítékok egy részét titkosították. Megdöbbentő, de igaz, hogy azt sem a vádlottak, sem a védőik, sem az Emberi Méltóság Tanácsa nem ismerhette meg. A részleges titkosítás ellenére azonban Mirela Adomicai a román külügyminiszternek írt hivatalos levelében, amelyet a román sajtó teljes terjedelmében közzétett, azt állította, hogy a két elítélt egy gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron. Ez azonban új információ, ami sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepel.

„Felmerült a gyanú, hogy súlyos jogsértés történhetett, vagyis Mirela Adomicai valóban olyan információkat hozhatott nyilvánosságra, amelyekhez eleve hozzá sem juthatott volna.

Így nemcsak a román parlamenti képviselő követhetett el bűncselekményt, hanem az is, akitől a titkos információkat megkapta. E feltételezést csak erősíti, hogy Gabriela Scutea határidőre nem válaszolt a feljelentésként iktatott beadványunkra” – hangsúlyozta idősebb Lomnici Zoltán, aki szerint a hallgatás oka lehet, hogy nagyon kínos az ügy Románia számára.

(Pesti Srácok / Magyar Nemzet, MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.