Megvonta a román parlament a bizalmat a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól csütörtökön – közölték a román hírtelevíziók, a szavazatszámláló bizottságtól származó értesüléseikre hivatkozva.

Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal.

A jobboldali államfő korábban arra figyelmeztette volt pártját, a bizalmatlansági indítányt beterjesztő, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártot, hogy készüljön a kormányzásra.

A Dancila-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

Kelemen Hunor a kormány bukása után: az államfőnek nem szabad húznia az időt

Az államfőnek nem szabad húznia az időt, mielőbb el kell kezdenie a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról és mielőtt új miniszterelnök-jelöltet kell javasolnia – jelentette ki a Maszolnak a Dăncilă-kormányt megbuktató csütörtöki parlamenti szavazás után Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke elmondta, nem lepte meg, hogy sikeres volt az ellenzék bizalmatlansági indítványa. „237-en írták alá a bizalmatlansági indítványt, és gondolom, hogy aki aláírta, az eljött, és megszavazta” – magyarázta. A politikus szerint miután az ALDE kilépett a koalícióból, és a PSD-nek egyedül már nem volt parlamenti többsége, a kormánynak már csak napjai voltak hátra. „Csak az volt kérdéses, hogy most bukik meg a kabinet, vagy néhány hét múlva” – tette hozzá.

Kelemen Hunor leszögezte: Klaus Johannis államfőnek mielőbb el kell kezdenie a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról és mielőtt új miniszterelnök-jelöltet kell javasolnia. „Nem szabad húznia az időt, megvárni az elnökválasztás második fordulóját. Mielőbb kormányt kell alakítani, mert olyan problémák előtt áll az ország, amelyeket egy parlament által megerősített kormánynak kell rendeznie” – jelentette ki.

Arról, hogy milyen álláspontot képvisel majd az RMDSZ a Klaus Johanisszal tartott konzultáción, hamarosan dönt a szövetség elnöksége – mondta a politikus. Arra a kérdésre, hogy javasolnak-e majd saját miniszterelnök-jelöltet az államfőnek, kijelentette: „Bármi lehetséges, egyelőre nem tudok semmire nemet vagy igent mondani”.

(Magyar Nemzet / Maszol /MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.