Ünnepi koncerttel nyílt meg a 26 hónapos rekonstrukciós munkával megújult Zeneakadémia. A projekt teljes, 13,2 milliárd forintos költségéből 11,8 milliárd forintot fedeztek az uniós támogatások.

A teljes rekonstrukció összesen 13,2 milliárd forintból, európai uniós és hazai forrásokból valósult meg. Ennek része volt a 2011-ben átadott Wesselényi utcai Ligeti György-épület. A komplex fejlesztési programról 2008 októberében írtak alá támogatási szerződést. A fejlesztés középpontjában az egyetem központi műemlék épületének teljes rekonstrukciója, korszerűsítése állt. A projekt teljes költségéből 11,829 milliárd forintot fedezett EU-támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül, a Közép-magyarországi Operatív Program keretében.

zeneakadémia-01
Megszépült – a megújult Zeneakadémia épülete a VI. kerületi Liszt Ferenc téren 2013. október 21-én (MTI)

Az eredeti Voit-orgona helyreállítására – ez három éven belül készül el – 800 millió forintot külön juttat a kormányzat. Az orgona a bővített pódiumba illesztve visszakapja az 1907-ben beépített játszóasztalt és lesz a színpad előterébe állítható mobil változata is. A keddi hangverseny előtt felavatták a Liszt Ferenc téri főbejárat baloldalán Párkányi Raab Péter alkotását, amelyet Solti György, a világhírű karmester emlékére állítottak. A Zeneakadémia kistermét is Solti Györgyről nevezték el.

A kistermet, amelyben főként az opera szak vizsgáit tartják, és kamaraoperaként is működni fog, zsinórpadlást, világítási rendszert, öltözőket és zenekari árkot szereltek fel. Az alagsorban helyezték el a hangszerraktárt, az énekkari és zenekari muzsikusok öltözőjét, valamint a közönség számára itt létesítettek új mosdókat. A nagyterem székeit újrakárpitozták, erre és a függönyökre összesen 460 négyzetméter bársonyt használtak fel. A földszinti széksorok távolságát megnövelték, így kevésbé zsúfolt a nézőtér, a helyek száma itt csökkent 579-ről 432-re, az emeleten a helyek száma változatlan maradt. A földszinti előcsarnokban a büfé megszűnt, a nagyterem jobboldalán az üvegtetős udvaron egy kávéházat alakítottak ki a közönség számára. A nagyterem emelete és a kisterem a rekonstrukció nyomán lifttel közelíthető meg.

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara játszik a megújult Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron 2013. október 22-én. (MTI)

A rekonstrukció fő szempontja a 21. századi korszerű oktatási és kényelmi funkciók bevezetése mellett a műemléki szempontok szigorú betartása volt. Lakatos Gergely főmérnök elmondta, hogy a kutatások nyomán kapta vissza színvilágát a ház, több mint száz restaurátor munkája nyomán a szobrok, a Róth Miksa ólomüveg ablakok és mozaikok, fafelületek, falikárpitok, a pirogránit és eozinmázas Zsolnay-kerámiadíszek, továbbá Körösfői-Kriesch Aladár freskói mind megújultak. A nagy- és a kisterem csillárjait tízcentis darabonként alkották újra.

Az intézményt újranyitó gálakoncerten bebizonyosodott, hogy a nagyterem híresen kifinomult akusztikája tökéletes maradt. A Zeneakadémia újranyitása után az egyetemhez társult Zeneakadémia Koncertközpont a legmagasabb szakmai színvonalú programmal várja a közönséget.

Forrás: MTI

A képek forrása az MTI Fotók: Illyés Tibor, Koszticsák Szilárd

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.