Hét elszánt ember ötven napon át gyalogol Budapesttől Versailles-ig, hogy felhívják az európai közvélemény figyelmét is a trianoni diktátum igazságtalanságára.

A kezdeményezők már gyakorlott csapatot alkotnak, korábban többször is elzarándokoltak gyalogszerrel Csíksomlyóba és Medjugorjébe is. Ezúttal 50 napon át mintegy 1600 kilométert tesznek meg. 

A menet június 4-én a Hősök teréről indult és július 22-én, a nándorfehérvári diadal évfordulóján érkeznek meg Versailles-ba a Nagy-Trianon kastély elé, ahol 1920-ban aláíratták a magyar küldöttséggel az I világháborút lezáró békerendszer legbrutálisabb diktátumát. Küldetésüket nem könnyítette meg az időjárás sem, hiszen júniusban hetekig tartó, hosszú évek óta példátlan hőhullám sújtotta Európa nagy részét. Németországban éppen a hónap végén dőlt meg a júniusi melegrekord.

A zarándoklathoz számosan csatlakoztak hosszabb-rövidebb távra (köztük hetven év feletti idős emberek is), a teljes utat heten teszik meg. Egy nap alatt átlagosan 32 kilométert gyalogolnak a fővárosból indulva a Felvidéken, Ausztrián, Németországon és Franciaországon keresztül. A zarándokok már francia földön gyalogolnak, mintegy 230 kilométerre Versailles-tól.

Közérdekű hirdetés

Lendvai József, a Trianon-menet főszervezője az Alfahírnek elmondta

“Útközben minden lehetséges alkalmat megragadunk, hogy az érdeklődöknek elmagyarázzuk, miért indultunk el, miért igazságtalan és elfogadhatatlan a trianoni, és az azt megerősítő 1947-es párizsi békediktátum.”

Hozzátette: az utazás érdekes tapasztalata volt, hogy míg Ausztriában és Németországban jórészt közönnyel és elutasítással találkoztak, Franciaországban kifejezetten nyitottak feléjük az emberek, sok bátorítást kapnak.

Vasárnap egy kis településre éppen a nemzeti ünnepük alkalmából tartott rendezvényre érkeztek meg. A helyiek vendégül látták őket, a polgármester is fogadta a menet résztvevőit.

“Viszonzásképpen búcsúzóul elénekeltük a Marseilles-t. A polgármester megkönnyezte.”

Egy nappal korábban a toul-i katedrális plébánosa áldotta meg a magyar zarándokokat, ezekkel a szavakkal:

“Urunk Istenünk! Hozzád imádkozunk, ki minden emberi méltóság letéteményese vagy. Kérlek, segítsd ennek a kis csapatnak az útját! Egy nép méltóságáért és igazáért vállalták ezt a zarándokutat. Kérjük vezesd eredményre igazságos küldetésüket!”

Lendvai József elmondta: a tervek szerint vasárnap érkeznek Párizsba, ahol a menet fővédnöke, a Magyarok Világszövetsége tart sajtótájékoztatót, amelyen felhívják a figyelmet az MVSZ “Igazságot Európának!” című petíciójára.

Forrás: alfahir.hu

1 COMMENT

  1. Annak ellenére hogy volt egy osztrák nagyanyám, leginkább az osztrákokra neheztelek, akikkel együtt véreztünk a fronton. Ha mint vesztesek az osztrákok nem is szólhattak nagyon bele a új határok meghúzásába a nemzetiségek többsége szerint, azt mégis mondhatták volna hogy: köszönjük de nem reflektálunk arra a kicsi sávra. Embertelenség lenne egy bajtárstól még azt is elvenni, miután a győzők úgyis annyira megcsonkították! – Ez is csak személyes véleményem: Miután az oroszok kivonultak Magyarországról, a magyar kormánynak ismét 100%-ig fel kellett volna csatlakoznia Nyugat-Európához. Egy kicsi állam sajnos nem engedheti meg magának hogy egy teljesen önálló politikát folytasson.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.