Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök, az erről szóló javaslatot rövidesen a kormány elé terjesztem – jelentette be Novák Katalin az Országgyűlés népjóléti bizottságának pénteki ülésén.

A családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán azt mondta, hogy egy második családvédelmi akcióterv folytatását is tervezik. Közölte azt is, Zsigó Róbert (Fidesz) lesz a parlamenti államtitkára. Novák Katalin bejelentette, hogy 2010 óta azért dolgoznak, hogy könnyebb legyen családot alapítani, gyereket vállalni, és hogy megfordítsák a magyarok fogyatkozásának tendenciáját. Ez a fejlett világban mindenhol így van. Emlékeztetett: tíz éve családbarát fordulat következett be a kormányzásban. Cél még a munka alapú társadalom megteremtése is, mindenkinek legyen megélhetést biztosító munkahelye. Mint mondta, a megingott bizalmat kellett helyreállítani, a gyermekvállalás a jövőbe vetett bizalmat jelenti. Hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak, ezért bővítették a lehetőségek tárházát. Az Alaptörvényben is megfogalmazták a család fogalmát.

https://mandiner.hu/attachment/0401/400533_d_kos20200918005.jpg

Novák Katalin jelezte, minden kormányzati döntésnél figyelembe veszik azt, hogy mi a családok érdeke, ezért hoztak létre egy családbarát kabinetet, és igyekeznek a generációk együttműködését is erősíteni. Szavai szerint a családtámogatások munkához kötése logikus lépés volt. Az eredményeket sorolva megemlítette: visszaállították a gyes harmadik évét és megemelték több mint duplájára az összegét, családbarát adórendszert vezettek be, már a nagyszülők is mehetnek gyedre. A fél év után munkába visszatérő anyák sem esnek el a támogatásoktól. Hallgatói, diplomás gyedet vezettek be. Otthonteremtési támogatás valósult meg, duplájára nőtt a bölcsődék férőhelye, a gondozók fizetése két és fél szeresére emelkedett. Minden közoktatásban tanulónak ingyen jár a tankönyv, bővült a rászorulók ingyenes étkezési lehetősége. Erzsébet-táborokat honosítottak meg, ingyenes nyelvvizsgára, KRESZ-tanfolyamra és -vizsgára van lehetőségük a gyermekükkel otthon lévő szülőknek.

Nyugdíjprémium jár az időseknek, akiket Erzsébet-utalvánnyal is segítettek. Megemelték az otthonápolási díjakat. Családbarát szülészetekhez adtak támogatást országszerte. Mindezt a járványhelyzetben is megtartották, sőt bővítették, pl. a hiteltörlesztési moratóriummal. Fenntartották, bővítették a Nemzeti tehetség programot. bevezették a Diákhitel pluszt, a szakképzésben tanulók diákhitele, valamint a babaváró támogatást. Gyermekszületéskor elengedik a jelzáloghitelek egy részét, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménnyel élhetnek. Ez évtől pedig a legalább négy gyermeket felnevelő édesanyáknak nem kell többé szja-t fizetni.

ReklámTas J Nadas, Esq

Novák Katalin emellett kitért arra is, hogy több mint húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, 43 éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma mint most, közben csökken a válások és az abortuszok száma. Az intézkedések nélkül több mint százezerrel kevesebb gyermek született volna. Növekszik a nők foglalkoztatása valamennyi korosztályban. 12 százalékponttal nőtt az önkéntes tevékenységet végzők száma is. A GDP közel öt százalékát fordítják családtámogatásra, ami kétszer annyi, mint tíz éve. Népszerű a családbarátság fogalma, erre példa a családbarát munkahely.

Terve, hogy miniszterként is folytassa ezt, a stabil alapokon nyugvó munkát. Több javaslaton is dolgozik: új, minden idők legnagyobb otthonteremtési programjáról dönthet hamarosan az országgyűlés. Családvédelmi akcióterv 2. is készül, tovább bővülhet a támogatások köre. Négy év alatt visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, ez januárban kezdődik majd el, és további bölcsődei férőhelyeket alakítanak ki.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.