Határozotan állíthatjuk, hogy a clevelandi magyar közösség kiválóan megtanult alkalmazkodni a járvány okozta új életkörülményekhez. Ezúttal a Clevelandi Magyar Múzeum színes őszi programkínálatába nyújtunk betekintést. Dr. Papp Klárával készített interjúnkból kiderül, hogy milyen történelemelőadásokkal készülnek, a múzeumi nyitvatartás nem szünetel, valamint egy egészen kreatív, rendhagyó alkalmat is szerveznek október végére.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A Clevelandi Magyar Történelmi Társulat a Clevelandi Magyar Múzeum fenntartó szervezete. Szeptember 12-én elindítottak egy előadássorozatot virtuális formában. Papp Klára, a Case Western University professzorasszonya az előadások főszervezője. Lauer Edittel és Mészáros Andreával közösen dolgoztak a megvalósításon és a gördülékeny technológiai átálláson.

ReklámTas J Nadas, Esq

Úgy gondolták, hogy a trianoni békediktátum nem csak a magyarság sorsában volt meghatározó, hanem a világtörténelemben is. Háromállomásos programjuk a tragikus nemzeti esemény köré fonódik. A százéves évforduló alkalmából százéves távlatból szeretnék jobban megérteni, résztvevőikkel megértetni a tragédiát. Zoom-on keresztül, előzetes regisztráció útján lehet meghallgatni ezeket.

Az első előadást Hegedűs István, középiskolai tanár prezentálta, aki a torontoi és fillmore-i magyar iskolák egyik aktív pedagógusa. Általános betekintést adott Magyarország ezeréves múltjába, a honfoglalástól kezdve. Rávilágított olyan tényezőkre, amelyek kihatással voltak Trianon bekövetkeztére. Talán kevesen tudják, hogy a török hódoltság ideje alatt a magyar területek jelentősen kiürültek, betelepedtek helyükre más nemzetiségűek. Mária Terézia kormányzása is ezt a politikát folytatta. A demográfiai egyensúly elvesztése nagy kárt okozott a magyar nemzetnek, mondhatni, egy lépéssel közelebb hozta Trianont. István térképekkel illusztrálta ezeket a népességbeli változásokat a több mint hetven fős online, nem kizárólag magyar nemzetiségű közönségnek. 

Nem csak clevelandiak csatlakoztak, hanem torontóiak és washingtoniak is. A múzeum felmérései szerint érdemes lesz a koronavírus-járványt követően is meghagyni az online lehetőséget némely előadásnál, mert nyitottak az emberek, és kisebb erőfeszítést igényel számukra, mint a személyes jelenlét megszervezésre. A felmerülő kérdéseket a chat-be írhatta bárki, majd pedig Ország Éva tolmácsolásának segítségével megválaszolta az előadó. Nem csak a múltról, de a jelenről is folyt a diskurzus az előadás végén. Szóba került Magyarország Európai Unión belüli helyzete, valamint a Visegrádi Négyekkel való együttműködése is.

Jövő hónapban, október 10-én lesz a következő alkalom, amikor is a békediktátum részleteit fogják boncolgatni, különös tekintettel arra, hogyan érintette a magyarokat a kitoloncolásuk saját országukból. Az előadás témájához hozzátartoznak Trianon következményei, illetve, hogy befolyásolta-e 1920. június 4. a második világháború kitörését. Megtekintik a propaganda-eszközöket, amiket felhasználva megpróbálták elfogadtatni a világgal az igazságtalan döntést.

A kanadai Rákóczi Alapítvány által meghirdetett esszépályázat győztesei olvassák majd fel pályamunkáikat a novemberi előadás napján. A négy határon túli magyar fiatal a megmaradással kapcsolatos személyes gondolatait, családi történetét osztotta meg pályázatában. Vezérgondolata lesz a harmadik előadásnak: mi a megmaradás kulcsa? Az elcsatolt területeken élő fiatalok beszélnek majd egyéni és közösségi tapasztalatairól. „Talán mi is értjük, mert mi is megmaradtunk itt külföldön” – mondta Papp Klára.

Hegedűs István előadása, részletes információk, jelentkezési tudnivalók és időpontok olvashatók a Clevelandi Magyar Múzeum weboldalán: clevelandhungarianmuseum.org

A Clevelandi Magyar Múzeum látogatása az egészségügyi helyzet miatt korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges telefonon, weboldalon vagy email-en. Az intézmény önkéntes dolgozói vállalták, hogy ezekben a körülményekben is szeretettel fogadják a kultúrára szomjazókat.

A múzeum egy rendhagyó programja is közeleg: október 24-én virtuális borkóstolót tartanak. A látogatáshoz hasonlóan ez is regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők előre megkapják a bort, és egy közös időpontban, egyszerre kóstolnak, beszélgetnek az italról. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit az online borkirándulásra!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.