Nyolc afrikai ország boldogulását igyekszik elősegíteni az Agrárminisztérium.

Nyolc afrikai országban fog létrehozni mintafarmokat az Agrárminisztérium annak érdekében, hogy erősítsék a térség gazdaságát, növeljék stablitását és ezzel a népességmegtartó erejét – hangzott el az M1-en. „Amerikai és kínai alapanyagokból raktuk össze azt a hibridet, amit smaragdfának neveztünk el” – nyilatkozta Steier József klímakutató az M1-nek, aki öt éve dolgozik egy, az észak-afrikai alacsony termőképességgel rendelkező területek javításának tervén. Kiemelte, hogy munkájukat segíti az, hogy országunknak nincs gyarmattartó múltja, így a helyieknek szimpatikusak a magyar kutatók, akik a helyszínen dolgoznak. Az Agrárminisztérium célja a magyar szakemberek segítségével olyan tudás, alapanyag és technológia átadása a helyi gazdáknak, mellyel kimaximalizálhatják a gyenge termőképességű területek adottságait. Az első mintafarmok januárban fognak megnyílni, először Ghánában és Kenyában, amikor is 15 növényfaj magjának vetésével elindítják a többéves folyamatot. Nagy István agrárminiszter az M1 kérdéseire úgy válaszolt, hogy a magyar segítségnyújtás erősíti Afrika gazdaságát, stabilitását, így népességmegtartó képességét is. „Az az igazi segítség, ha odamegyünk, és ott tudjuk nekik megmutatni mindazt a lehetőséget, amivel élni lehet” – tette hozzá.

Nem ez ugyanakkor az egyetlen magyar agrárprogram, ami jelenleg fut Afrikában. A kormány nemrég ösztöndíjakkal is segítette az afrikai partnerországok agrártudományokat hallgató diákjait. Idén immáron már több ezren pályáztak ezen ösztöndíjra. A népességrobbanás korszakát élő Afrikának ma minden korábbinál több élelmiszerre van szüksége. A ma még sok helyen fejletlen Afrika egy akkora piac ugyanakkor, melyért a leggazdagabb országok is versenyt futnak, így aki ma jelentős támogatásokat nyújt ezen elmaradott országoknak, később lényegesen jobb pozíciókat szerezhetnek bennük.

(Mandiner / M1)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.