Mircea Geonă hivatalosan is a NATO főtitkár-helyettese lett – jelentik román hírportálok. A volt szociáldemokrata politikus úgy véli, a NATO ezzel a kinevezéssel azt méltányolja, hogy Románia megbízható szövetségese az észak-atlanti erőnek.

Geoană még azt is mondta, hogy azért nagyon stabil szövetséges az ország, mert a szerződéshez híven a GDP-nek mindig rákölti a két százalékát a védelmi kiadásokra. A politikus szerint az ország még sosem volt annyira biztonságban, mint most.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már július közepén bejelentette, hogy Geoană fogja megkapni a kinevezést. A hírek szerint a román diplomácia (beleértve a jobbközép elnököt és a szocdem kormányt) már évek óta erőteljesen lobbizott érte.

A politikus 2009-ben államelnök akart lenni, és majdnem az is lett, nagyon kevés szavazattal kapott kevesebbet, mint a győztes Traian Băsescu, 49,6 százalékkal veszített. Később, 2008 és 2011 között a szenátus elnöke lett, 2005 és 2010 között pedig a Szociáldemokrata Pártot vezette.

Mielőtt a belpolitikába bonyolódott volna, 1996 és 2000 között nagykövet volt az Egyesült Államokban. 2011 után eltűnt a hazai politikából, most pedig, nyolc év szünet után a NATO második legmagasabb pozícióját kapja. A NATO méltató életrajzát ITT olvashatják róla.

(Transindex)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.