December 15-én, szombaton rendezte meg hagyományos karácsonyi ebédjét Parmában az Amerikai Nemzetiségi Mozgalom, amelynek egyik idei kitüntetettje Nádas Gabriella, a Magyar Társaság ügyvezető igazgatója, aki elsősorban a Kárpát-medencei Református Kollégiumok keresztszülő-programjának alapítójaként és koordinátoraként kapta meg a Freedom Award elismerést. A clevelandi magyar közösség szép számban képviseltette magát a hangulatos eseményen.

Az American Nationalities Movement története 1959-ben kezdődött, amikor két ohiói szenátor kezdeményezésére a Kongresszus elfogadta a Joint Congressional Resolution 111 elnevezésű közös határozatot, amely felhatalmazta az Egyesült Államok elnökét a „fogoly nemzetek” ügyét előtérbe helyező hirdetmény, a Captive Nations Week kiadására. A határozat a szabadság szellemében (in the spirit of freedom) elítélte a totalitárius diktatúrák agresszív politikáját, és elkötelezte magát az elnyomott nemzetek segítése, felszabadítása mellett. Ralph J. Perk clevelandi tanácsos kezdeményezésére alakult meg ezután az USA nemzetiségeit tömörítő koalíció az egyezmény kidolgozására, amelyet Eisenhower elnök 1959. július 17-én ratifikált.

Az American Nationalities Movement Freedom Award-díja

Ennek értelmében minden év július harmadik hetét a rabságban tartott nemzetek ügyének szentelik. Míg az alapításkor 300 ember részvételével tartottak demonstrációt a clevelandi Museum of Art lépcsőin, 1967-ben már 25.000 ember gyűlt össze nemzeti és nemzetiségi lobogókkal a Public Square-en. Ebből a szövetségből nőtte ki magát az egységes amerikai nemzet létrehozásáért tevékenykedő Amerikai Nemzetiségi Mozgalom, amely szervezetként 1964-ben alakult meg Clevelandben, 47 nemzetiség képviseletével. Céljai között szerepel a szabadság eszménye melletti elköteleződés, valamint a fogságban tartott nemzetek felszabadítása. A Captive Nations Week országos hírű rendezvényként bekerült Ohio állam hivatalos eseményeinek sorába, és a hatvanas években élte fénykorát. A Voice of America, a Radio Free Europe és más rádiókon keresztül világszerte hallatta a hangját, támogatásáról biztosítva a kommunista diktatúrák elnyomásában élő nemzetek szabadságmozgalmait. A szervezet a szovjet birodalom összeomlása után, 1990-ben tartotta meg az első Szabadság-ünnepet (Freedom Celebration), és ekkor alapította meg saját Szabadság-díját (Freedom Award), amelynek első kitüntetettje George H. W. Bush amerikai elnök volt.

Ifj. Ralph J. Perk, középen a díjazottak: Nádas Gabriella, Martin J. Hrabik, Valerie Schwonek Blazey, valamint Irene Morrow

Az idei, 54. alkalommal megrendezett karácsonyi ebéden három nemzet képviselői kapták meg az American Nationalities Movement rangos kitüntetését, s vele a szabadságot jelképező sas-szobrot, amely tekintélyt keltő méretével és súlyával számomra a vállalt feladat nehézségét, küzdelmeit is szimbolizálja. Miután a szervezet elnöke, az alapító tanácsos fia, ifj. Ralph J. Perk köszöntötte a vendégeket, egy rövid ima és az állampolgári hűségeskü után a díjátadás következett. A jelöltek bemutatása és a díj átvétele után a kitüntetettek rövid beszédet mondtak. A lengyel Valerie Schwonek Blazey, aki Cuyahoga megye legnagyszerűbb asszonyai között 1988-ban kitüntetést vehetett át Barbara Bush-tól, a városért tett munkája elismeréseként kapta meg a Szabadság-díjat. Köszönőbeszédében egy személyes történetet mesélt el karácsonyi üzenetként arról, hogy a másoknak tett gesztusok, a figyelmesség és az önzetlenség a „legjobb befektetés”, amely példa követésére buzdított. A cseh Martin J. Hrabik az édesapja példáját méltatta, és neki, valamint a feleségének köszönte meg a motivációt és a támogatást ahhoz a munkához, amelyet professzionális foglalkozása mellett a clevelandi cseh közösségért végez, számos intézmény tagjaként, illetve több szervezet és ösztöndíj alapítójaként.

Nádas Gabriella „Kuni” a 90-es évek elején egy erdélyi kórus vendégszereplésének hatására alapította meg a Kálvin Zsinat támogatásával a romániai református kollégiumok diákjait „örökbefogadó” programot, amely azóta is tevékenyen támogatja a szülőföldjükön nehézségekkel küzdő magyar fiatalok anyanyelvi oktatását. Az elmúlt három évtized alatt számos épületet, iskolát és kollégiumot újítottak fel, köztük a székelyudvarhelyi és a kolozsvári református kollégiumokat, továbbá többszáz diákot támogattak ösztöndíjjal abból a másfél millió dollárnyi összegből, amelyet az amerikai magyar közösség e célra adományozott. Kuni azonban nemcsak ezért az elkötelezett munkáért, hanem a diaszpóra magyarságért végzett egyéb tevékenységeiért is elismerést érdemel. Korábban cserkészként és csapatvezetőként, majd a külföldi magyar cserkészszövetség különböző vezetőtiszti beosztásaiban tett sokat a közösségért, 2005 óta pedig a Magyar Társaság ügyvezető igazgatójaként a clevelandi Magyar Kongresszus főszervezője.

Kuni köszönőbeszédet mond

Beszédében a kulturális örökség fontosságát hangsúlyozta, amely számára (észak-) amerikai magyarként kettős meghatározottságot és gazdagságot jelent. Büszke arra, hogy a magyarok mindig is aktív és meghatározó részesei voltak Amerika multikulturális társadalmának, és fontosnak tartja, hogy ezt az örökséget életben tartsák és továbbadják a következő generációknak. Az egymás megismerését és a kultúrák határokon átívelő erejét méltatva hitet tett a szabadságjogokat biztosító amerikai társadalom mellett, amely minden egyénnek biztosítja a választás, a vallásgyakorlás, a művészet és az oktatás szabadságát.

A családias hangulatú karácsonyi ebédet követően egy rövid helyszíni interjút készítettünk Kunival, akinek szeretettel gratulálunk a díjhoz, és további sikeres, eredményekben gazdag, áldásos munkát kívánunk.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

 

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.