A Románia makrogazdasági egyensúlyhiányát elemző, hétfőn közzétett elemzésében az Európai Bizottság azt ajánlja a romániai döntéshozóknak, hogy vonjanak be szakértőket az országos minimálbér megállapításának folyamatába.

Elemzésében a brüsszeli testület emlékeztetett arra, hogy jelenleg Romániában a minimálbér módosításáról a kormány saját belátása szerint dönt, általában évente egyszer, januárban, a szakszervezetek és a munkáltatók konzultálása után. Döntésekor a kormány makrogazdasági mutatókat – infláció, átlagbér, termelékenység és a munkaerő-piac alakulása – vesz figyelembe, de nem alkalmaz képletet az új összeg kiszámítására – írta az Agerpres.

Az Európai Bizottság rámutatott arra, hogy az országos minimálbér célja a jövedelmek és a munkatermelékenység növelése, az alacsony jövedelmű munkavállalók életszínvonalának javítása és az egyenlőtlenségek csökkentése.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a minimálbér jelentős emelésének vannak kockázatai és előnyei is. Utóbbiak közé tartozik, hogy csökkentheti a szegénységet a foglalkoztatottak körében. „Ám nem biztos, hogy a minimálbér emelése a leghatékonyabb eszköze az egyenlőtlenségek és a szegénység csökkentésének. Nem eléggé célzott eszköz, mert inkább az egyének, mint a háztartások támogatására szolgál, és csak a foglalkoztatottakra terjed ki” – olvasható az elemzésben.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az Európai Bizottság arra is figyelmeztetett, hogy a túlzott béremeléseknek negatív hatásuk lehet a foglalkoztatásra.

Bizonyos helyzetekben a munkáltatók a minimálbér-emelésre a legkevésbé produktív munkavállalók elbocsátásával reagálhatnak. Emellett a túlzott emelések nem ösztönzik a munkavállalókat a képességeik fejlesztésére.

Ilyen körülmények között az Európa Bizottság szakértői úgy vélik, hogy a szakértői tanácsadás segítheti a döntéshozókat a minimálbér megállapításának „kényes” feladatában. Az elemzés szerint különösen érvényes ez azokra az országokra, ahol a munkavállalók kollektív munkaerőpiaci alkupozíciója gyenge, mint például Romániában.

„Egyes közgazdászok amellett érvelnek, hogy ezekben az esetekben a minimálbér megállapítását – legalábbis részben – független szakértőkre kellene bízni, vagy pedig matematikai képletet kellene alkalmazni a kiszámítására, ahogyan ez jelenleg Franciaországban és Hollandiában történik” – olvasható az elemzésben.

(Krónika)

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Fotó: Jakab Mónika

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.