November 29-ére tűzte ki a legfelsőbb bíróság az első tárgyalás időpontját a ’89-es forradalom perének előzetes szakaszában.

Az ügyben többek között Ion Iliescu volt államfő ellen is vádat emeltek emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A katonai ügyészek idén áprilisban küldték el az ügy vádiratát a legfelsőbb bíróságnak. Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után, 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek – áll a vádiratban.

(Transindex / Agerpres)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.