Orbán Erika  erdélyi származású, eredeti foglalkozása unitárius lelkész. Az utóbbi években Budapesten a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben dolgozott. Erika a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasaként érkezett Washington DC-be, az  USA  fővárosába. Részben a kíváncsiság hozta Amerikába, részben pedig a magyarság iránti elkötelezettség. Erdélyiként a nemzeti hovatartozás mindig kiemelten fontos szerepet töltött be az életében. 8 évvel ezelőtt egy évet töltött az USA-ban, s akkor azt tapasztalta, hogy a külhoni magyarság nagyon értékes életet él. Hajtotta a   kíváncsiság , hogy megtapasztalja, hogy milyen lehet amerikai magyarnak lenni, ahhoz képest a nem önként választott kisebbségi léthez képest amiben ő nőtt fel Romániában, Erdélyben.  Erikát idén a  fillmori  jubileumi cserkésztáborban avatták cserkésznek, amit nagy megtiszteltetésként él meg.  Úgy érzi, hogy a cserkészettel egy új identitást is kapott.  Washingtonban a cserkészet munkáját segíti, illetve a magyar iskolában is tanít.

Nagyon hálás azokért az őszinte beszélgetésekért, amelyeket az itteni magyarok megosztottak vele. Eddig azt tapasztalta, hogy az amerikai magyarság szereti idealizálni saját helyzetét az otthoni magyarság felé. Általában azt  kommunikálják a világnak, hogy ők nagyszerűen érzik magukat Amerikába, gond nélkül beilleszkedtek, s élvezik az ittlétet. A nyílt és őszinte beszélgetések során az is kiderült számára, hogy nagyon sok amerikai magyar lelkét nyomja komoly honvágy,  hiába látogatnak Magyarországra rendszeresen, hiányzik nekik az anyaföld. Erika komoly együttérzéssel köszöni meg azoknak az őszinteséget, akik nyíltan tudnak beszélni ezekről az érzésekről.

A 3 éves Kőrösi Csoma Sándor program szerinte egy nagyszerű lehetőség a közös múlt és értékek ápolására, hiszen együtt többek lehetünk. A program bár még gyerekcipőben jár, de együtt tanuljuk a lépéseket az amerikai magyarokkal együtt.

 

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.