Az Egyesült Államok és Közép-Európai országok kapcsolatára az energetikai-, a kiberbiztonsági- és propaganda-hadviselés jelenthet fenyegetést – mondta az InfoRádióban Szemerkényi Réka, a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központja ügyvezető alelnöke.

A washingtoni Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) célja többek között az USA és a közép-európai országok kapcsolatának erősítése, a biztonságpolitikai kockázatok felmérése. Belső elemzések készülnek mind a kemény fenyegetésekről (katonai-biztonságpolitikai kihívásokról), mind a puha/lágy fenyegetésekről (energetika, információbiztonság, kiberbiztonság, propaganda-hadviselés). Ezekre a központ megfelelő válaszokat is kidolgoz.

A legfontosabb kihívások

A közelmúltban rendezték az Egyesült Államok legnagyobb Közép-Európa-konferenciáját. A CEPA Forum egyik érdekes tétele volt, hogy a 20. század nagy kihívásaira a nyugati értékek és a nyugati együttműködés volt a válasz. “Most azonban azt láthatjuk, hogy a 21. században olyan új kihívások jelentek meg, amelyekre eddig nem volt példa” – mondta Szemerkényi Réka, az Európai Politikai Elemzések Központja ügyvezető alelnöke.

A szakember szerint a kihívások egy része katonai, hiszen az elmúlt másfél két évtized egyik nem elhanyagolható fejleménye, hogy sok ország komoly összegeket költ katonai fejlesztésre. Más kihívások pedig, bár nem katonai jellegűek, ugyancsak fontosak és súlyosak a biztonság és a stabilitás szempontjából: az úgynevezett hibrid fenyegetések, például az energetika, az informatika, a propaganda-hadviselés és a kiberbiztonság.

Ezeket összegezve Szemerkényi Réka szerint egy új stratégiai kontextus bontakozik ki, ami meghatározza a 21. század első évtizedeit, és amire új stratégiai választ is kell adni a nyugati együttműködésben.

A szakértő felidézte, hogy a hidegháború elején, amikor a szovjet fenyegetés körvonalazódott, az arra adott válasz volt az úgynevezett containment-stratégia, ami meghatározta a nyugati gondolkodást ebben a konfliktusban. (A Harry S. Truman elnök által 1947-ben meghirdetett úgynevezett Truman-doktrína vagy containment-politika a kommunizmus feltartóztatását tűzte ki célul – a szerk.).

“Most ismét szükség van egy együttműködésre a transzatlanti rendszerben, amelyben az európai és az amerikai közös értékeken nyugvó országok együtt tudnak dolgozni a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartása érdekében”

– hangsúlyozta a szakember.

Nem lebecsülhető fenyegetések

A világ több régiójában tapasztalható katonai konfliktusok és nemzetközi feszültségek hatásával kapcsolatban Szemerkényi Réka elmondta:

“Nem gondolnám, hogy alulbecsülhető ezeknek a fenyegetéseknek a hatása.

Olyan nemzetközi kép rajzolódik ki, amelyben a világ sok pontján van ugyan alacsonyabb szintű, de nem alulbecsülhető feszültség. Ezek egy része katonai összecsapásokban manifesztálódik, más részük csak a fenyegetés és a feszültség növekedésében érzékelhető. Mivel ezek egyszerre láthatók a világban, az elemzések az együttes, összeadódó hatásukat vizsgálják” – emelte ki Szemerkényi Réka.

A transzatlanti kapcsolatok jelen helyzetbeli fontosságát jelezte a CEPA ügyvezető alelnöke szerint az is, hogy a konferencián 400-nál több résztvevő volt jelen, köztük sok magas rangú kormányzati tisztviselő. Hozzátette: az európai és az amerikai oldalról is nagy figyelem összpontosul az euroatlanti együttműködésre.

Forrás: infostart.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.