Klaus Johannis román elnök kijelentései nemcsak rendkívül tiszteletlenek és arrogánsak, de mélységesen sértőek mind a székelyföldi és erdélyi magyarságra, mind Magyarországra és a magyar kormányra nézve – jelentette ki a PestiSrácok megkeresésére Potápi Árpád János.

A budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a portálnak nyilatkozva úgy vélekedett, Johannisnak erdélyi szászként tudnia kellene, mit jelent a kisebbségi lét, a romániai németség elmúlt száz évben végbement eltűnését nézve érdemes lenne elgondolkodnia azon, hová vezet, ha egy nemzeti közösség teljesen elveszíti identitását és önállóságát.

Potápi Árpád János szerint a román államfő kijelentése felháborító és elfogadhatatlan.

„Egy magát európainak tartó állam vezetőjének látnia kellene, hogy az általa ördögtől valónak tartott autonómia nem veszélyforrás, hanem a megmaradás nemzeti közösségek sokasága számára szerte Európában. Ideje lenne, hogy a jelenlegi, egész világot sújtó válsághelyzetben a gyűlöletkeltés és az etnikai ellentétek szítása helyett végre az összefogásra és egymás kölcsönös segítésére koncentráljunk” – állapította meg a PestiSrácoknak adott nyilatkozatában az államtitkár.

Mint ismeretes, a román államfő szerdán éles kirohanást intézett azzal kapcsolatban, hogy a bukaresti parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetét. Klaus Johannis kijelentette:

a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Magyarul köszöntve a PSD elnökét, Marcel Ciolacut, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

(Krónika Online)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.