Öt rakétát lőttek ki vasárnap az USA bagdadi nagykövetségére, a támadásban többen megsérültek – írta a BBC.

A támadásban nem halt meg senki, de hárman megsérültek, ez volt az első alkalom idén, amikor nagykövetségi alkalmazottak vannak a sebesültek között. A támadásért egyelőre egy csoport sem vállalta a felelősséget. Az USA úgy véli, hogy egy Irán támogatta katonai csoport felelős a támadásért. Az amerikai külügyminisztérium egyúttal figyelmeztette az iraki hatóságokat az amerikai objektumok fokozottabb védelmére.

Elítélte a bagdadi amerikai nagykövetség elleni előző napi rakétatámadást hétfőn Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő.

Abdel Mahdi közleményében, amely az INA helyi hírügynökségben jelent meg, azt mondta, hogy a hasonló törvénytelen cselekedetek gyengítik az államot, és megsértik szuverenitását. Hozzátette egyben, parancsot adott arra, hogy katonákat vezényeljenek a térségbe, indítsanak nyomozást a támadás hátterében állók őrizetbe vételére.

Részletek ismertetése nélkül hangoztatta, hogy az egyéni és felelőtlen cselekedetek súlyos következményekkel járnak az egész országra nézve, sértik legfőbb érdekeit és kapcsolatait barátaikkal.

Mindeközben Bagdadban újabb kormányellenes tüntetések voltak, itt a rendőrség agyonlőtt egy tüntetőt.

Múlt év végén tüntetők egy csoportja bejutott a nagykövetség épületébe, az amerikai nagykövetet és az alkalmazottakat akkor idejében evakuálták.

(Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.