Első alkalommal zajlott a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Tiszti Konferenciája a Sík Sándor Cserkészparkban.

A cserkészet önkéntesen végzett szolgálat, melyben a vezetőink – őrsvezetők, rajvezetők, csapatparancsnokok, körzeti, kerületi és szövetségi vezetők – a szabadidejükben, időt és energiát nem sajnálva, végzik a vállalt feladataikat. Igaz ugyan, hogy maga a szolgálat is sok örömet és töltekezési lehetőséget biztosít, de jól esik olykor egy programon “csak” résztvevőként jelen lenni, amikor a legfőbb feladat a történések megélése, és nem kell közben a szervezési feladatokkal foglalkozni. Részben ezt a célt szolgálja az évente megrendezésre kerülő Tiszti Konferencia is. A rendezvény további céljai, hogy a vezetők egymás között tudják megvitatni az őket érintő nehézségeket; közösen gondolkodjanak fejlesztéseken, újításokon; valamint legyen lehetőség a kötetlen beszélgetésekre, régi és új kapcsolatok elmélyítésére, együtt megélt vidám pillanatokra.

A november első hétvégéjén megvalósuló konferencia is ezt a szellemiséget tükrözte. Szó esett a magyarországi ifjúsági szervezetekről és azok programjairól, hogy a diaszpórában élő fiatalok is tudjanak az általuk kínált lehetőségekről. A nyáron lezajlott magyarországi őrsvezetői körút kiértékelése is helyet kapott a napirendben, aminek részét képezte egy ötletelés is, hogy min lehetne változtatni, hogy a program még inkább az őrsvezetők épülését és ismereteik gazdagítását szolgálja. A jövő felé tekintés jegyében zajlott az ökölógiai problémák szemlézése, és a közös gondolkodás arról, hogy mi, cserkészek, akik erősen kötődünk a természethez, hogyan tudunk cselekvő módon segíteni a fennálló helyzeten. Az utódnevelés és az összmunka szintén egy fontos téma, amivel minden vezetőnek foglalkoznia kell, hogy a vezetett egysége folyamatosan működni tudjon, időben és jól tudja kezelni a változásokat. A kiégés potenciális veszély, ami minden felelősségteli munkakört ellátó személyre leselkedik – ez alól a cserkészvezető sem kivétel. Az öngondoskodással, a kiégés jeleinek időbeni felismerésével, a hatékony stresszkezelés módszereinek alkalmazásával azonban lehet és kell is ez ellen védekezni, első sorban az egyén saját érdekében, de a szervezetünk egészének fontos, hogy tagjai örömmel és egészségesen végezzék közösségépítő munkájukat. Az előremutató gondolatok között, hatékonyan töltött órák mellett jutott idő az egyéni elcsendesedésre a zen séta alkalmával; a közös hálaadásnak és imának az istentisztelet során; az önfeledt, gyermeki vidámságnak a játék és kézműves foglalkozás által; az esti tábortűz pedig a együtténeklés és szívmelengető történetek megosztásának adott teret.

Az eseményre közel negyvenen érkeztek az Amerikai Egyesült Államok keleti partjáról és Kanada dél-keleti régiójából a New York állambeli Fillmore-ban lévő Sík Sándor Cserkészparkba. Ennek az alkalomnak részben a helyszín is különleges töltetet adott, mert a Külföldi Magyar Cserkészszövetség tagjainak szívéhez igen közeláll a cserkészpark, így mindig fokozott örömmel jönnek ide. Viszont csak most, az utóbbi évek infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően vált lehetővé késő őszi-téli programokat is megtartani a nagybefogadóképességű, fűthető terekkel rendelkező közösségi házban.

A konferencia sokszínűségét és zökkenőmentes lebonyolítását, számos lelkes segítő mellett, a két főszervezőnek Dala Irénnek és Kozma Blankának köszönjük.

Pásztor Orsolya

a szerző a Cserkész Barátok Köre Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.