Az Európai Parlamenti választások a béke és a háború közötti választásról szólnak – hangoztatta Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője a külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatón, Rómában szerdán.

Matteo Salvini jelentős megmérettetésnek nevezte az EP-választást, hangoztatva, hogy az ukrajnai háború szelei napról napra erősödnek, és a tagállamok sorában “egyre kevesebben maradunk, akik a béke oldalán állunk”. Megjegyezte, hogy az Európai Uniót 27 tagállam alkotja, így nem dönthet két ország mindenki nevében. “Európa nem csak Párizs vagy Berlin” – szögezte le.

Még jó, hogy nincsen közös európai védelmi politika, nincsen közös európai hadsereg, és az olasz katonákról nem Macron vagy a németek döntenek, máskülönben már a harmadik világháború bejáratánál találnánk magunkat”

– mondta Matteo Salvini. Kifejtette, hogy az urnákhoz járulók feladata lesz a béke vagy a háború között választani. Azt mondta, tudja, hogy kánikulát jósolnak a hétvégére, és az olaszok is a legszívesebben a tengerpartra mennek el, de a “béke sürgető igénye sok olasz családban érezhető, és úgy gondolom, sokan elmennek szavazni nemet mondva a bombázgatni akarókra és a háborút szítókra, mint Macron”.

ReklámTas J Nadas, Esq

Nem engedjük meg, hogy akár csak egy olasz lövedék is Oroszország területén vegyen célba valamit, öljön vagy bombázzon. Nem azért, mert Putyin barátai vagyunk (..) hanem mivel a béke egyetemes érték”

– jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország és Ukrajna még az év vége előtt tárgyalóasztalhoz tud ülni. Matteo Salvini emlékeztetett, hogy Olaszország eddig nyolc fegyverszállítmányt küldött Ukrajnába. Hangoztatta: ha a következő szállítmány esetében nem egyértelmű, hogy a fegyverek nem védelmi eszközként szolgálnak majd, hanem Oroszország elleni támadásra, akkor a Liga még egy csúzli küldését sem szavazza meg többé.

Ami az európai pártcsaládok alakulását illeti, az Identitás és Demokrácia (ID) csoporthoz tartózó Liga vezetője azt mondta, “ha valaki úgy gondolja, hogy Marine Le Pen már nem számít ellenségnek, hanem potenciális szövetséges, akkor ez azt jelenti, hogy nekünk volt igazunk, és az Identitás és Demokrácia csoportja, a Liga, Le Pen, az osztrákok, flamandok, hollandok, észak-európaiak és remélem, hogy a portugálok, románok, bolgárok, alapvetők lesznek egy jobbközép szövetséghez”. Matteo Salvini a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője, Marine Le Pen és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közötti közeledésre utalt. Matteo Salvini az olasz közszolgálati rádiónak a sajtótájékoztató előtti interjúban azt mondta, lehetséges, hogy az EU történetében először sikerül jobbközép többséget alakítani.

A külföldi tudósítókat emlékeztette, hogy a 2019-es EP-választásokon a Liga bizonyult a legnagyobb pártnak Olaszországban, több mint 34 százalékos eredménnyel. A 2022-es olasz választásokon 8,9 százalékot szerzett, mert az olaszok “nem bocsátották meg nekünk az Öt Csillag Mozgalommal közös kormányzást”. Salvini szerint most jók az előrejelzések, és a Liga marad a második legnagyobb jobbközép párt, a Hajrá, Olaszország! nem fogja tudni megelőzni. Salvini elmondta, hogy telefonon fejezte ki szolidaritását Donald Trump amerikai elnökjelöltnek bírósági ügyei miatt.

A sajtótájékoztatót az úgynevezett Európai Egyesült Államok párt egyik jelöltje zavarta meg, aki a könnyű drogok legalizálását hirdetve kannabisz-levelet akart átadni Matteo Salvininek. A Liga vezetője többször megismételte, hogy a kábítószer halál, és “inkább igyatok egy jó pohár bort, szeretkezzetek, de ne szívjatok” – mondta.

(Pesti Srácok / MTI)

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (k), Andre Ventura, a portugal Chega párt vezetője, Gerolf Annemans, az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti képviselőcsoport elnöke, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) delegációjának vezetője az Európai Parlamentben és Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, korábbi republikánus elnökjelölt az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti képviselőcsoport tagjainak római tanácskozásán 2024. március 23-án. Fotó: EPA/ANSA/Angelo Carconi

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.