2023 egy újabb sikeres év lehet a magyar-izraeli kapcsolatokban – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében. A tárcavezető kifejtette: Eli Cohennel most találkozott először külügyminiszterként, korábban azonban már dolgoztak együtt, amikor még a gazdasági ügyekért felelt az izraeli kormányban.

Gratuláltam neki a Likud választási győzelméhez, melyért mi magunk is nagyon szurkoltunk”

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: emellett megerősítették a két ország közötti stratégiai szövetséget és barátságot, majd biztosította izraeli kollégáját arról, hogy Magyarország a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a nemzetközi szervezetekben Izraelnek ne kelljen szembesülnie igaztalan támadásokkal és tisztességtelen bánásmóddal.

Az Izrael-ellenes határozatokat a jövőben sem fogjuk megszavazni”

– hangsúlyozta. A miniszter kiemelte: büszke arra, hogy egyetlen európai külügyminiszterként ott lehetett pár éve Washingtonban az Ábrahám-megállapodások aláírásán, amelyek támogatását most is megerősítette.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásait követően ezen megállapodások jelentették az első reményt arra, hogy a béke elérhető közelségbe kerüljön a Közel-Keleten – vélekedett. Szijjártó Péter közölte: azt is megerősítették, hogy „összeköt minket a Magyarországon élő zsidó közösség, valamint az izraeli magyar diaszpóra”. Megállapodtak a két ország közötti gazdasági, beruházási, technológiai együttműködés fejlesztésében is. Hozzáfűzte: „jogos mindkettőnk elvárása, hogy 2023 egy újabb sikeres év legyen a magyar-izraeli kapcsolatokban”.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.