2010 óta jelentős változás állt be a nemzetpolitikában, ezen belül az anyaország és a diaszpóra kapcsolata sokkal erősebbé vált – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szombaton a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége budapesti közgyűlésén.

Szilágyi Péter hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben komoly előrelépések történtek, egyre több programot kínálnak a nyugat-európai, az amerikai és az ausztráliai magyarságnak, valamint minden olyan régiónak, ahol élnek magyarok.

A miniszteri biztos világnemzetnek nevezte a magyart, mivel a 15 milliós magyarság a világ minden pontján megtalálható.

Szavai szerint a 2010 óta elindult programok kellőképpen megszólítanak minden olyan, diaszpórában élő magyart, aki szeretné megélni magyarságát.

A diaszpórapolitikáról szólva Szilágyi Péter kiemelte egyebek mellett az évente megrendezendő diaszpóratanácsot, a hétvégi magyar iskolákat – amelyek második találkozójára 27 országból több mint 100-an érkeztek -, valamint a diaszpóra magyarságát megszólító Kőrösi Csoma Sándor-programot, utóbbiról elmondta: a déli félteke ösztöndíjasainak képzése május második felében, az északi félteke esetében pedig augusztusban lesz.

Megjegyezte, hogy az ösztöndíjasok az elmúlt években legtöbbet rendezvényszervezéssel, kommunikációval, nyelvoktatással, valamint néptánc- és zeneoktatással foglalkoztak, 2017-2018-ban pedig megjelent két új tevékenység is, a pályázatírás és az adminisztráció, valamint Észak-Amerikában kiemelkedik a cserkészet is.

A diaszpórában élő magyarság szervezeteinek és a diaszpórában található magyar nyelvű oktatást végző szervezeteknek szóló egységes pályázatról úgy tájékoztatott, hogy az idei évre 500 millió forint a támogatási keret, erre összesen 360 pályázat érkezett, ebből 348-at támogattak.

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a közgyűlés résztvevőinek beszámolt a tematikus évekről is, jelezve, hogy az idei a külhoni magyar gyerekek éve, ennek részeként kezdőcsomagot biztosítanak az anyasági támogatás Kárpát-medencei igénylőinek, pályázati úton támogatják a gyermekbarát tevékenységet folytató egyházi és civil szervezeteket, vállalkozásokat, továbbá egészségügyi szakemberek képzése és táborszervezés is része a programnak. Emellett zajlik a II. Rákóczi Ferenc-emlékév az anyaországban és külhonban egyaránt – tette hozzá.

Forrás: magyarnemzet.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.