Pár héttel ezelőtt házi kóruspróbán találkoztam Fehér Anikóval , aki a 8. alkalommal utazott ide, az Erie-tó partjára. Komoly kötődése van már Clevelandhez. Pigniczky Eszter meghívására érkezett először a városba. Eszter ötletét valósította meg, és a Clevelandi Cserkész Regős Csoport 40. évfordulójának megünneplésére megalapította a Kodály Kórust és Kodály műveiből nagy sikerrel mutatták be a ’’40 év Kodály nyomdokában’’ című műsort. A kórus megszervezését az esemény előtt már 3 évvel korábban 2010-ben megkezdték, s Anikó amikor lehetősége volt évente 2-szer jött a városba, hogy összeszervezze a kórust, s hogy felkészüljenek az évfordulóra.

Anikó nagy lelkesedéssel mesélt a virtuális próbákról is. Új kihívás volt ez neki is, mint népzenepedagógusnak és mint kórusvezetőnek, hiszen 7000 km távolság választotta el a kórusvezetőt a kórusától, s valószínűleg guinniss-rekordot döntöttek meg ezzel a távolsággal. Úgy vallja, hogy ez a siker a közös igyekezetnek köszönhető, illetve magának a Kodály-módszernek, amely az ének-zene tanítás alappillére. Fontos volt hogy mindenki élvezze a próbákat. Általában egy órát gyakoroltak közösen, amely csak úgy valósulhatott meg, hogy ő alaposan kitalálta a próbák menetét előre. Külön rögzítették a szólamokat , így minden szólam tudott gyakorolni önállóan. Anikó nem egyszer éjszaka egy órakkor kelt fel Budapesten, hogy a clevelandiekkel tudjon együtt gyakorolni. Óriási élménnyel gazagodott a próbák és a közös munka során. A kórus csodálatos népviseletbe öltözve adta elő műsorát , akik látták és hallották őket valószínűleg nem felejtik el az élményt.

A zenepedagógus arra a kérdésemre, hogy mit tanult a közös munkából azt felelte: ”Bebizonyosodott, hogy nincs lehetetlen, a Kodály-módszer csodákra képes, s erre nagyon büszke vagyok” . Amikor először találkozott a kórustagokkal, többen bizonytalanok voltak énektudásukban. Volt aki azt mondta, hogy csak korlátozott a hangterjedelme, s nem tud magasabbat énekelni, s mivel a Kodály-művek nagy hangterjedelemre vannak írva, idővel mindenki egyre jobban énekelte ki a maximumot.

ReklámTas J Nadas, Esq

Anikó a Zeneakadémián tanít népzenét, népzenei repertoárt és népzene elméletet. Mivel szereti a kihívásokat ezért tanít az egyetemen klasszikus zenészeknek is népzenét kiegészítő tantárgyként. A legnagyobb öröm számára, amikor a népzene iránt kevésbé fogékony komolyzenészeket bevezeti a népzene világába, s akiket a kezdeti érdektelenségből népzene rajongókká varázsol.

Fehér Anikó elmesélte, hogy amikor legelőször érkezett Amerikába, akkor nem volt sok fogalma az amerikai életről és gondolkodásról. Clevelandot már az első percben megszerette, s különösen tetszenek neki a Cleveland környéki kis kertvárosok. Kedveli az amerikai pozitív szemléletet, s különösen az ő ízlésének felel meg az amerikai lakáskultúra, aminek nagy rajongója. Az októberi látogatás alkalmával magán célra érkezett a városba, barátokhoz, de itt sem tudott kibújni a zenepeagógus szerepkörből, hiszen baráti összejövetelen is előkerültek a kották, s Anikó egy pillanat alatt a zongora mellé került s kialakult egy spontán házi próba.

Clevelandot elhagyva Bostonba, New Jersey-be és New Brunswick-ba látogatott férjével. A városba biztosan visszajön  még, hiszen rengeteg barátot szerzett az évek alatt, de ha hívják új projektet is szívesen elvállal a clevelandi magyar közösséggel. Várjuk vissza szeretettel!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.