Olimpiai sportágban, tekvandóban szerezte meg hazánk első világbajnoki címét Salim Omar Gergely, aki a Mexikóban rendezett vb-n lett aranyérmes az 54 kilogrammos súlycsoportban. Győzelmének értékét tovább növeli, hogy a döntőben a hazai közönség kedvencét győzte le.

Salim Omar Gergely tavaly és idén is Európa-bajnok volt tekvandóban, a tavalyi tokiói olimpián pedig ötödik helyezett lett, így nem csoda, hogy a mexikói vb-t is az esélyesek között kezdte, harmadik kiemeltként vágott neki a viadalnak.

A legjobb 32 között Sebastian Tant, majd a nyolcaddöntőben Konsztantinosz Dimitropuloszt is vesztett menet nélkül győzte le. Először a negyeddöntőben, Kurt Bryan Barbosa ellen vesztett menetet, amikor a Fülöp-szigeteki egyenlíteni tudott Salim ellen. A harmadik menetben aztán a magyar tekvandós elhúzott, és bejutott az elődöntőbe.

Tas J Nadas, Esq

A tajvani Csen Po-jen ellen is hasonló volt a forgatókönyv a döntőbe jutásért: Salim előnyt szerzett, ellenfele egyenlített, a harmadik menetben viszont ismét a magyar bizonyult a jobbnak. A döntőben a hazai közönség kedvence, a mexikói César Rodríguez volt az ellenfél, akit Salim újra vesztett menet nélkül, 2:0-ra győzött le, és megszerezte hazánk első világbajnoki címét a sportágban.

Korábban a vb-bronz volt a magyar csúcs, amelyet hárman szereztek meg: Salim édesapja, Salim Gergely, valamint Tóth Balázs és Kotsis Edina.

Salim Omar édesapja, a tanzániai születésű, dán állampolgársággal is rendelkező Salim Gergely 1992-ben a barcelonai olimpián aranyérmes lett a bemutató jelleggel megtartott versenyen – a tekvandó akkor még csak bemutatósportág volt az ötkarikás játékokon. Később Omar nagybátyja, Salim József ötödik lett a Sydney-i olimpián 2000-ben, ami után 21 év elteltével volt a sportág első magyar indulója a játékokon Omar, aki ugyancsak az ötödik helyen végzett Tokióban.

Salim Omar Gergely szerezte hazánk első Eb-aranyát a sportágban tavaly, és immáron az első vb-arany is az ő nyakában lóg.

Borítókép: Salim Omar Mexikóban ünnepel (Fotó: World Taekwondo)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.