A november utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő eseményt Nádas Gabriella (Kuni) és dr. Pereszlényi Pintér Márta harangozták be a Bocskai Rádióban. A clevelandi Magyar Társaság vezetőségi tagjai örömmel számoltak be arról, hogy végre visszatér a pandémia előtti élet az ő egyesületükbe is. Az „Új kezdet, magyar leleményesség” témával a második világháború következményeképp kivándorolni kényszerült nemzedék tagjai előtt szeretnének tisztelegni. Ezek a magyar emberek új hazájukban sem tagadták meg gyökereiket, a nehézségek és az új élethelyzet ellenére Amerikában teremtették meg a maguk kis Magyarországát.

YouTube player

A 61. Magyar Kongresszus programját Dr. Nádas János, a szervezet elnöke nyitja meg: november 25-én pénteken, délelőtt 10 órától. A kétnapos rendezvény előadásainak programja túlnyomó részt magyar nyelvű, ám készül néhány angol nyelvű felszólalás is. Az utóbbi kategóriába tartozik például Monostori László fiának – videóbemutatóval kísért – fellépése, amelynek központi témája a kisbéri (magyaroszági település) lóállomány megmentése a bombázásoktól a második világháború utolsó évében, 1945-ben.

Dr. Tóth Gergely a pénteki nap folyamán kétszer, angol és magyar nyelven is fog szólni a közönséghez. A Cleveland State University és a Florida Atlantic University vendégoktatója elsősorban az Észak-Amerika területén szórványban élő magyarság történelmi emlékhelyeinek felkutatásával és dokumentálásával foglalkozik. Angol előadásában Cleveland egykori magyar városrészeinek (Buckeye Road, Lorain Ave) mai képét prezentálja majd, magyar nyelvű felszólalásában pedig a kanadai emigráció kérdéskörét helyezi górcső alá. Gergely a szombati programban is részt vállalt: a 75 éves emigrációs szervezetet, a Magyar Harcosok Bajtársi Közösségét fogja bemutatni a hallgatóságnak.

Dr. Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történésze személyes jelenlétével tiszteli meg a kongresszust. Natália jelenleg is a beregszászi főiskolán oktat; kutatási területe és amerikai előadásának témája: „Az 1956-os forradalom és szabadságharc a kárpátaljai levéltárban őrzött KGB dokumentumok tükrében.” Az előadása által az érdeklődők bepillanthatnak a korabeli kárpátaljai sajtó hasábjaiba, bővebb tudást szerezhetnek a forradalom eseményeiről, a Szovjetunióba történt deportálásokról és a kihallgatások menetéről. Vállalta, hogy a szombati program keretein belül – kérdezz-felelek formájában – megosztja személyes tapasztalatait a háború árnyékában zajló kárpátaljai mindennapokról.

Tas J Nadas, Esq

Egy rövid ebédszünet után a kanadai Rákóczi Alapítvány elnöke, Dr. Aykler-Papp Zsuzsanna köszönti az egybegyűlteket, és kétnyelven foglalja majd össze gondolatait, és filmet mutat be a Diákok Határok Nélkül Magyarságismereti Mozgótábor missziójáról és majdnem három évtizedes múltjáról. Az évente megrendezésre kerülő kéthetes tábor közönsége az elcsatolt magyar területeken élő ifjúság, a célja pedig megismertetni a tizenévesekkel az anyaország fontos történelmi, társadalmi, kulturális helyszíneit, és megértetni velük, hogy a magyarság jövője a nemzeti összetartozásban van. A tábor egykori résztvevői szólalnak meg A friss hangok a perifériáról szóló könyvben, amelyről szintén szó esik.

Somogyi Ferenc, a Princeton Egyetem diákja Magyarország ukrán-orosz háborúban tanúsított hozzáállásáról fog előadni. Mivel túl nagy, rendkívül aktuális, ugyanakkor komplikált témáról van szó, fontosnak tartja, hogy a hallgatósággal való párbeszédben, a közönség kérdéseire alapozva mondja el megfigyeléseit.

Ludányi Nádas Panni és Fazekas Róbert nyitja meg a kongresszus – tradicionális jellegű – művészeti könyv- és hungarikum-kiállítását, amelyekhez vásárlási lehetőség is társul. A legizgalmasabb ebben a programpontban, hogy valójában egy könyvcseréről van szó: a résztvevőknek módjukban áll ugyanis a saját könyvespolcaikról leemelt műveket áruba bocsátani, mások felajánlásaiból pedig „újakat” vásárolni.

A rövid szusszanás után ismét az agymunkáé lesz a főszerep. Dr. Pereszlényi Pintér Márta műveltségi vetélkedővel készül a közönségnek. A kérdéseket széles palettáról, a magyar történelem, irodalom, földrajz és sport világából állította össze. A vetélkedő egy jó hangulatú csapatmunkának ígérkezik, a szervezők szívből ajánlják mindenkinek.

Németh Iván A magyar államadósság alakulását és okait kutatja a Kádár korszakban. Előadásában a témához kapcsolódó, széles körben elterjedt információk hitelességét kívánja megvizsgálni. Valóban a magyar társadalom jóléte és túlfogyasztása okozta az adósságot?

Németh Rozália, Áron és Ábel a magyar ifjúság képviseletében lesznek jelen a jeles rendezvényen. A három élménybeszámolót tart a közönségnek a magyarországi Összmagyar Anyanyelvi Táborról. A nap további részében a cserkészek táncoltatják meg a konferencia résztvevőit, Márdirosz Ágnes csíkszeredai színésznő előadását pedig Raduj Gábor fogja zongorán kísérni. Rendező: Kraft Noémi Henrietta.

A kongresszus második, szombati napját Kerecsendi Kiss Katalin előadása nyitja meg. Katalin egy elfeledett emigráns művész, Szegedi Szűts István háborús tematikájú alkotásait ismerteti meg a közönséggel. Az ukrán háború kitörésével sajnos ismét aktuálissá vált a háború témája, az emberekre nehezednek a háborúval járó gondok, lelki küzdelmek.  

Szintén ezen a délelőttön nyílik lehetőség kérdéseket intézni Magyarország Chicagói Főkonzulátusának főkonzuljához, Kovács Tamáshoz, aki szintén elfogadta a szervezők meghívását a 61. Magyar Kongresszusra. Őt követi az Árpád Akadémia gyűlése. Az Árpád Akadémiába azok a szerzők tömörülnek, akik korábban nyertek a clevelandi Magyar Társaság által 1960-as évek elején kezdeményezett – a honalapító fejedelemről elnevezett – tudományos, irodalmi, művészeti pályázaton. Falk Viktor vezetésével megtartja soron következő ülését a Szent László Rend és Társaság is.

A ’45-ös emigráció első éveinek részletes alakulásába Dr. Nyári Gábor történész avatja be a hallgatóságot. A rendezvény díszvendége Budapestről érkezik, ahol a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archivum budapesti (RETÖRKI) főigazgatójaként tevékenykedik. Dr. Páva Zsolt közösségi diplomata a svábok 18. századi bejövetelének folyamatába avatja be a résztvevőket, ami anno szintén egy nagy újrakezdést jelentett a törökök által szétdúlt országban élő magyarok számára.

Az erdélyi származású cserkészvezető, Vekov Imre lételeme az utazás. Olyan ember, aki minden kontinensen otthon érzi magát. Egyetemi tanulmányai miatt jelenleg lecövekelt az Egyesült Államokban. Tapasztalásairól és úti élményeiről tart előadást a közönségnek: Útkeresés, Kolozsvár-Tokió-New York címmel.

 „Maradjon meg örökre”  – ezt az elnevezést kapta a kétnapos konferencia fénypontja, amikor is a Magyar Társaság tisztikarának tagjai megosztják 1945-ös szüleikről emlékeiket, elmesélik a családjaik nagy újrakezdését, hogy a résztvevők az összetartozást megélve, kollektív és egyéni tanulságokkal gazdagodva térhessenek haza otthonaikba.

A kétnapos program a zárónyilatkozat aláírásával, pohárköszöntővel, valamint a hagyományos díszvacsorával és báli mulatsággal zárul. Az esemény helyszíne idén: Crowne Plaza Cleveland Airport. A clevelandi Magyar Társaság találkozójának még részletesebb programja elérhető a szervezet weboldalán:

https://www.hungarianassociation.com/2022/61-magyar-kongresszus-reszletes-program/

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.