Trump bejelentette, hogy aláírja a szankciókról szóló elnöki rendeletet, mert Törökország nem mérlegeli a megszállás humanitárius következményeit.

„Hamarosan végrehajtási utasítást adok a Törökország jelenlegi és múltbeli vezetői és minden olyan személy elleni szankciók életbe léptetésére, akik hozzájárultak Törökország destabilizáló tevékenységéhez Északkelet-Szíriában. Hasonlóképpen, az acélipari termékekre megállapított vámtarifa 50%-ra emelkedik, a májusi csökkentés előtti szintre. Az Egyesült Államok azonnal felhagy a Department of Commerce által vezetett kereskedelmi tárgyalásokkal, amik egy százmilliárd dolláros gazdasági megállapodást céloztak volna Törökországgal. […]

Amióta hivatalban vagyok, a Trump-adminisztráció fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megőrizze az Egyesült Államok és polgárai biztonságát. Az Egyesült Államok partnereivel 100%-ig felszámolta az Iszlám Állam kegyetlen kalifátusát. Törökország nem kockáztathatja ezeket az eredményeket. Törökországnak priorizálnia kell a civilek, különösképpen az etnikai és vallási kisebbségek védelmét Északkelet-Szíriában. A civilek elleni véletlenszerű támadások, a civil infrastruktúra megsemmisítése és az etnikai és vallási kisebbségek elleni erőszak elfogadhatatlan. A menekültek hazatérésének biztonságos, önkéntes és méltó alapokon kell nyugodnia.

Törökország offenzívája veszélybe sodorja a civileket és fenyegeti a békét, a biztonságot és a stabilitást a régióban. Teljesen egyértelműen elmondtam Erdogannak elnöknek: Törökország tevékenysége előrevetíti egy humanitárius válság lehetőségét, valamint a háborús bűncselekmények melegágya. Törökországnak biztosítania kell a civilek, azon belül is a vallási és etnikai kisebbségek biztonságát, amellett felelős és a jövőben felelős lehet az Iszlám Állam terroristáinak fogvatartásáért. Sajnos úgy tűnik, Törökország nem mérlegeli a megszállás humanitárius következményeit.

Ahogy mondtam, visszavonom az Egyesült Államok hadseregét Északnyugat-Szíriából. Az Egyesült Államok hadereje legyőzte az Iszlám Állam fizikai kalifátusát, a csapatok most kivonulnak Szíriából és más állomáshelyekre kerülnek, hogy a továbbiakban is ellenőrizhessék a helyzetet és megelőzhessék a 2014-es események megismétlődését, amikor az Iszlám Állam végigsöpört Szírián és Irakon. Az Egyesült Államok haderejének egy kis része továbbra is Szíria déli részén, At Tanfban marad, hogy felvegye a harcot az Iszlám Állam maradványaival.

Az Egyesült Államok agresszív gazdasági szankciókkal lép fel mindenki ellen, aki támogatja, bátorítja és pénzeli ezeket a a szörnyűséges cselekedeteket Szíriában. Készen állok arra, hogy tönkretegyem Törökország gazdaságát, ha a török vezetés továbbhalad ezen a veszélyes és destruktív úton.”

(Mandiner / Facebook)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.