Csökkentett létszámban, a részvevők száz százalékos beoltottságával bátran vágtak neki a Magyar Baráti Közösség tagjai és vezetősége a tábornak. És milyen jól tették. Hatvanöten gyűltek össze az Egyesült Államok nyolc államából, hogy végre jelenléti formában élvezzék egymás társaságát. Voltak virtuális, előre felvett és személyes előadások, istentisztelet, könyvklub, filmvetítés, illetve külön gyermekeknek szóló műhelyek. A kötetlenebb programok között pedig a tóparti piknik, a csónakázások és a tábortűz melletti beszélgetések a családok abszolút kedvencei.

Még hónapokkal ezelőtt felmérték a tábor valósíthatóságának esélyeit, a közösség hozzáállását az újraindításhoz. A pozitív visszajelzések arra sarkallták az MBK-t, hogy a megváltozott körülményekhez igazodva, az egészségügyi előírások szigorú betartásával megszervezzék a találkozót. Rendelkezésre állt az anyagi keret, és a táborhely is megfelelő állapotban volt. – mesélte Dr. Kovalszki Péter. A program összeállításánál arra törekedtek, hogy minimális időt töltsenek zárt térben. Teljes mértékben viszont elkerülhetetlen lett volna az előadásokhoz szükséges technikai felszerelés használata miatt. 65 résztvevő élvezhette az ITT-OTT idei programkínálatát. A korábbi évek gyakorlata szerint Magyarországról érkező diplomaták, a kulturális és politikai élet képviselői adnak elő az ITT-OTT-on, de fennálló amerikai beutazási korlátozások ezt nem tették lehetővé. Helyettük diaszpórabeli személyeket kértek fel, hogy a táborból semmiképp se hiányozzanak az értékes eszmecserék. Két közösségi diplomata tisztelte meg előadásával a jelenlévőket: a Chicagóban szolgálatot teljesítő Páva Zsolt, és B. Nagy Péter New York-ból.

Páva Zsolt először vett részt a találkozón, de Ludányi András könyvéből már sokat tudott róla. A nívós programon túl az volt számára a legértékesebb a táborban, hogy céltudatos magyarokat ismerhetett meg. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok egyre jobban kivegyék a részüket az ITT-OTT munkájából, és a többévtizede jól működő munka idővel tovább folyhasson az új generáció kezében. Pécsi születésűként, a város egykori polgármestereként szülővárosa a magyar irodalomban való megjelenéséről beszélt. Szóba került többek között Janus Pannonius, Babits Mihály, Weöres Sándor, Várkonyi Nándor.

Magyarország New York-i Főkonzulátusának diplomatája, B. Nagy Péter megtiszteltetésnek érezte, hogy képviselheti New York-ot és az Anyaországot egyaránt. Magyarország művészeti és kultúrtörténeti jelentőségű épületeinek felújításáról számolt be előadásában. A kormány 2010 óta végrehajtott, sikeres kastély- és templomprojektjeit mutatta be a nagyérdeműnek. „Csupa intellektuális embert ismertem meg, nagyon élveztem a társaságukat.” – konzul úr ezúton is háláját fejezi ki Kovalszki Péter MBK elnöknek a meghívásért. „Nagyon megható, hogy olyan emberek adtak elő itt annak idején, mint Faludy György, Sütő András.” – B. Nagy Péter úgy gondolja, hogy azok a neves írók költők, kultúremberek és politikusok, akik valaha megfordultak a Reménység Tavánál, mind-mind hozzájárultak a diaszpóra identitásának megtartásához.

„Ez egy családi együttlétet jelent számunkra azon kívül, hogy a hagyományőrzés, a nyelvünk ápolása is feltölt bennünkat ahhoz, hogy az egész éves közösségi munkánkat végezhessük Chiagóban örömmel és szeretettel.” – mondta Bokor Erika, aki 1975 óta visszajáró részvevője a tábornak. Párja, Megyeri József is hasonlóképp nyilatkozott. Az MBK elnökségi tagjaiként mindketten derekasan kiveszik a részüket a tennivalókból. József fényképez és videókat is készít a találkozókon. Szívmelengető érzésnek tartja, amikor régi felvételeken viszontlátják azokat a példaképeiket, akik már sajnos már fizikailag nincsenek köztük, csak lélekben. „Az előadások fantasztikusan jók, a délutáni csónakázások és az esti tábortüzek azok, amik megadják a hangulatát a hetünknek.”- fogalmazott a házaspár férfi tagja.

A lelki egészség bugyraiba merült a hallgatóság Bokor Erika pszichológussal, Minger Hajnal a funkcionális táplálkozásról beszélt, de elnök úr előadásában szó volt az európai kis jégkorszakról, illetve az klímaváltozásban fellelhető emberi tényezőben. Nyelvi lelemények a magyar irodalomban címmel Kiss Esztert hallhatták, a Móricz Zsigmond novelláiról pedig Minger Hajnallal és Bokor Erikával lehetett elmélkedni. Andrea Lauer Rice angol nyelvű előadással készült, melyben a közösség pandémia utáni helyzetét és jövőjét boncolgatta. Egy megható vetítés keretein belül megemlékeztek a márciusban eltemetett Bőjtös Lászlóról, aki az ITT-OTT Találkozók egyik ötletgazdája és megvalósítója volt anno. Az Istentisztelet celebránsa Katócz Sára volt.

A tóparti beszélgetéseknél könnyedebb témák kerültek elő. Olyanok, mint a magyar konyha, a húsvét és karácsony hagyományos ünneplése, a kettős kultúra előnyei és nehézségei. De tapasztalatot cseréltek a családok a gyermeknevelés ügyében, és felelevenítették a Kárpát-medencéhez fűződő baráti és rokoni kapcsolataikat is. A gyerekek legjobb barátja Somogyi Ilona és Csilla voltak, akik mindennap bábkészítő műhelyt vezettek.

Nagy sikert aratott a Fazekas-Balla család koncertje. Élő hegedűjátékot Fazekas Péter, a Kalotaszegi rend tagja biztosított. Fazekas Éva Bartók Béla Este a székelyeknél című darabját játszotta el fuvolán, Balla Zsuzsanna pedig a billentyűkön idézte fel magyar zeneszerzőnk népdalait. A Bocskai Rádió filmes beszámolóját Fazekas Ottó zenei felvételei  díszítették.

„Az ITT-OTT mindig egy feltöltődést jelentett számunkra, kiapadt erőnk újra megerősödött, felemelt és szellemileg mindig foglalkoztatott bennünket. Mindig megerősödve mentünk haza.” – Somogyi Balázs, a Connecticut-i Magyar Kulturális Egyesület elnöke és az MBK vezetőségi tagja. Hosszú idő óta szervezői gárdához tartozik, számára az idei tábor a feltámadást jelenti. A még meg nem valósult álma, hogy a fiatalok nagyobb mérték bekapcsolódjanak a táborba. Előadásában a magyar könnyűzene történetével és sajátosságaival foglalkozott, azokat bejátszásokkal szemléltette is.

„Nagy öröm, hogy régi barátokat meg tudtunk ölelni.”Ludányi András vezetőségi tag a kezdetektől fogva erősíti az ITT-OTT tábor csapatát. Éltető Lajossal alapították a szervezetet, 1971-ben indult az a szép hagyomány, amely immáron negyvenhatodik alkalommal hozta össze a magyar családokat a Reménység Tavánál. Nemrég kiadott magyar nyelvű önéletírásában részletesen ír a táborról. A négy sínen futó történet szálai összefonódnak a magánéletével, az egyetemi tanári pályafutásával, az amerikai magyar élettel és az amerikai külpolitikával. Ahhoz, hogy megtartsák magyarságukat – ahogy ő fogalmazott – a távoli végeken, elengedhetetlenek ezek a kulturális együttlétek.

A szervezők úgy látják, hogy egy sikeres tábort zártak, és betöltötték azt a lelki űrt a közösség tagjaiban, amit a hosszú bezártság okozott. Ám nem ülnek sokáig a babérjaikon az MBK tagjai, már bele is vetették magukat a munkába, a következő eseményeken gondolkodnak. A Magyar Baráti Közösség Záróközleményében olvasható, hogy kitűzték a jövő évi találkozó időpontját 2022. július 31-augusztus 7-re. A program még nem körvonalazódott, de annyi biztos, hogy az értékmegtartás és a diaszpórában való megmaradás tematikájához kapcsolódik majd. „Mindaz a tapasztalat, amit a virtuális életünk részeként nyertünk (filmklub, könyvklub, klubkonyha), azt remélem, hogy folytatni tudjuk.” – fogalmazott a gondnok úr, aki mindenképp a folytatását javasolja az év során az online programoknak. Bár nem önszántukból váltottak a virtuális térre, úgy érzik, hogy megerősítette a közösséget, és gyakrabban nyílt lehetőségük összejönni a Zoom-on, mint korábban személyes formában.

A Záróközleményben rögzítésre került továbbá, hogy folytatni fogják a Magyar Nagykövetséggel és a Főkonzulátusokkal való együttműködést. Szeretnék támogatni a közösségi diplomaták munkáját, és igénybe venni segítségüket. Továbbra is szoros kapcsolatot ápolnak majd a többi amerikai magyar szervezettel, köztük a Magyar Amerikai Koalícióval (HAC). Meghosszabbítják részvételünket a diaszpóra mozgalomban, a Magyar Diaszpóra Tanács programjaiban, és partneri tevékenységünket a Magyarország Barátai Alapítvány munkájában. Kiemelten követik a Kárpát-medence kisebbségeinek életét, és részt kívánnak venni a jogaik védelmében, érdekképviseletük támogatásában. A jövőben is magyarság jó hírnevén fognak munkálkodni.

Mindezekhez a tervekhez kiváló egészséget és lelkes fiatal utánpótlást kívánunk az MBK tagjainak!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.