Fájó szívvel tudatjuk Önökkel, hogy id. Tomaschek László 104 éves korában, pénteken éjfél előtt visszaadta lelkét teremtőjének. Gyászolja fia Dr. Tomaschek László, menye, Geréby Zsuzsa, leánya, Dr. Kondray Ildikó, veje, Dr. Kondray Gergő, valamint nyolc unokája és két dédunokája.

id. Tomaschek László

Id. Tomaschek László 1914-ben született az akkor még magyar Pozsonyban, ahonnan édesapját katonaköteles korában családostól kitoloncolták, mivel nem fogadta el a csehszlovák hadseregben a neki felajánlott magasabb rangot és szolgálatot. Id. Tomaschek László így Győrben kezdte iskolás éveit, majd Budapesten folytatta a közgazdasági egyetemen. Tanulmányait megszakítva önként jelentkezett katonának.  Katonai pályáján sok elismerést és kitüntetést kapott. Többek között a Kormányzói Dicsérő Elismerést hadiszalagon, felvidéki és erdélyi emlékérmeket, bronz és ezüst Signum Laudis-t, Tűzkeresztet sebesülési pánttal, továbbá a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét hadiszalagon kardokkal.

A háború végén hadifogságba esett, ahonnan sikerült megszöknie.  Ezután Németországba indult megkeresni szüleit és húgát. Majd szüleivel 1946-ban visszament Magyarországra, ahol sehol sem kapott megfelelő munkát. Katonatiszti múltja mindig kiderült, így elbocsátották minden munkahelyről. 1956 elején hamis vádak alapján elhurcolta az ÁVO, majd október végén a miskolci börtönből a szabadságharcosok szabadították ki.

1949. augusztus 4-én feleségül vette Kiss Margitot. 1950-ben született meg fia, ifj. Tomaschek László, majd egy évre rá leánya, Ildikó. 1956 decemberében id. Tomaschek László egymaga megkísérelte átlépni a lezárt, aláaknázott határt, ami sikerült is neki. 1960-ban távol, Amerikában telepedett le, ahová a család 1964-ben követte.

Clevelandban a General Electric-nél dolgozott a nyugdíjazásáig. Feleségével együtt kemény munkával teremtették meg az életkörülményeiket, a családról mindig szeretettel gondoskodva. Boldog házasságban éltek felesége haláláig. A több mint száz éves kor fizikailag ugyan egyre jobban legyengítette, de szellemileg végig tiszta maradt.

A gyászistentiszteletet és megemlékezést február 2-án, szombaton de. 11 órakor tartják a Nyugat-oldali Evangélikus Egyházközösségnél, melynek címe: 20300 Hilliard Boulevard, Rocky River.

A temetéssel kapcsolatban várjuk a család további értesítését.

Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.