A trianoni tragédia olyan esemény a magyarság múltjában, amit nem szabad elfelejteni, 101 év múltán sem lehet elhagyni a méltó megemlékezést. Ugyanakkor legalább ennyire fontos a jövőre koncentrálni. – vallja Antal Tímea, az esemény egyik életrehívója. A Dél-Kaliforniai Magyar Örökség Alapítvány elnöke, a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház ügyvezető igazgatója elárulta A Tiszán innen, tengereken túl címet viselő előadás létrejöttének körülményeit.

A nemzetközi összefogással készült műsor és videofelvétel június 5-én, szombaton vált megtekinthetővé azok számára, akik előre jegyet váltottak.

Már az előkészületek is az összetartozás jegyében teltek, ugyanis igazi dél-kaliforniai, kanadai, anyaországi csapatmunka volt. Ahogy a diaszpóra nagyvárosaiban, úgy Los Angelesben is évente megemlékeznek a trianoni tragédiáról. Tavaly volt először virtuális program, mivel a vírushelyzet nem tette lehetővé, hogy összegyűljenek. Akkor született a Dél-Kaliforniai Magyar Örökség Alapítvány szervezésében az Áldott légy nemzetem, áldott légy magyar nemzet című emlékünnepség, amelyhez csaknem száz fellépő járult hozzá részvételével. A visszajelzés és a megtekintések száma azt mutatta, hogy sikeresnek bizonyult a projekt. Ezután kereste meg Vaski Gábor, a kanadai Extra Hungariam Alapítvány elnöke Tímeát azzal az ötlettel, hogy készítsenek egy közös produkciót 2021-ben. Tudni kell, hogy a kanadai magyar közösség elnöke maga is a szereplők táborát erősítette.

A téma adott volt, hiszen június 4-re készültek. Ezen belül pedig olyan altémát domborítottak ki, ami ezekben az években üzenet lehet a világmagyarság számára. „Minden évben ilyenkor elgondolkozunk, hogy mit tehetünk a magyar hazáért. Hogyan éljünk, hogy jobb magyarok legyünk.” – mondta az erdélyi Kalotaszegről származó Antal Tímea, az emlékműsor szerkesztő-rendezője, aki maga is személyes ügynek tekinti Trianont. A versrészleteket és a műsorszámokat úgy válogatta, hogy az emlékműsorban a szeretet, a béke, az egyház és az iskola fogalma, valamint egymás megsegítése, mint nemzetünket megtartó erők jelenjenek meg.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Tiszán innen, tengereken túl című előadás előkészületei még januárban elkezdődtek, anyagi forrásokért ezúton is Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának mondanak köszönetet. Egyenlő arányban vettek részt amerikai, kanadai és magyarországi művészek, összesen 85-en léptek színpadra. Kiemelten fontosnak tartották, hogy diákok, cserkészek, néptáncosok, lelkészek, közösségi vezetők is feltűnjenek a filmben, hiszen ők a legfontosabb bástyái a diaszpóra magyar közösségének. A kétórás összeállítás elemeinél a szervezők saját ötletein túl figyelembe vették a tavalyi alkalom után kapott nézői üzeneteket is.

Vaski Gábor, a kanadai Extra Hungariam Alapítvány és a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének elnöke – mint az esemény másik házigazdája – Antal Tímea megnyitóját követően osztotta meg ünnepi gondolatait. A támogatókon és az önkéntes résztvevőkön túl külön köszönetet mondott mindazoknak, akik nézőként csatlakoztak a megemlékezéshez. 

“Nincs még egy nép, amely hozzánk hasonló csonkítást túlélt volna.” – Potápi Árpád János Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára vezetője egy videoüzeneten keresztül tisztelte jelenlétével a diaszpóra és a Kárpát-medence magyarságát. Államtitkár úr hozzátette, hogy a magyarság száz év múltával erősebb, mint valaha volt, és ez az emlékező alkalom is kiváló bizonyságát jelenti a határokon és tengereken átívelő összetartásnak.

Nt. Molnár Áron lelkipásztor az Úrhoz fohászkodott a világban szétszórva élő magyar nép megőrzéséért. “Van még templom, van még iskola. Van még nyelv, amit őseinktől örököltünk.” – ezekkel a szavakkal fejezte ki háláját a Mindenható eddigi kegyelmeiért a Montreali Magyar Református Egyház feje. Ugyanakkor az Isten további jóságát kérte, hogy ne csak identitásukban tartsa meg az embereket, hanem egyház iránti hűségben. Babits Miatyánkjával imádkozott Nt. Ágoston-Palkó Attila missziós lelkész, az Ontarioi Független Magyar Református Egyház gyülekezetét képviselve. Füst Milán: A magyarokhoz című versével emlékezett Demeter Zsolt református főgondnok Arizona államból. Forrai Tamás római katolikus plébános, a torontói Szent Erzsébet egyházközség lelki vezetője reménységért imádkozott, hogy Trianon emlékünnepe az egyházban, a közösségben és az egész magyarságban növelje az összetartozás érzését, illetve azért könyörgött, hogy egy jobb és könnyebb év köszöntsön nemzetünkre. 

A megemlékező szónoklatokat szebbnél szebb dalok és versek színesítették, a virtuóz szintű cselló- és zongorajáték tovább emelte az eseményt. Savanya István saját szerzeményét, a Szegedi Akvarellt adta elő,  Fias Attila, Polgár Éva és Krasznai Tünde Ilona zongoraművészek pedig zongorán szólaltattak meg különleges zenekompozíciókat. Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas debreceni művésznőtől felcsendült egy csángó népballada, a magyarok régi himnuszának tartott Boldogasszony Anyánk népéneket pedig Tóth Kinga, a Szoboszlai Sándor Dél-Kalifornai Magyar Színház színésznője énekelte el. Tiszai dallamok a torontoi Scola Cantorum előadásában. “Hol szőke sellő, lenge szellő játszik a Tiszán…” – Kiss Erzsike is megcsillogtatta énekhangját. Ha magyar kultúráról van szó, nem maradhat ki a néptánc. A torontói  Kodály Néptáncegyüttes két tagja egy igazi magyarbődi táncot járt el, a Los-Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes pedig vajdaszentiványi táncokat mutatott meg.

Történelmi utazásra a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Dánielfy Zsolt kalauzolta a közönséget, valamint tőle hangzott el Arany János Széchenyi emlékezete című műve. Szintén az Anyaországból járult hozzá a megemlékezés sikeréhez Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színésznő a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház nevében.

“Hordozom azt is, ami másoknak fáj. Reménykedem abban is, ami mások reménysége.” – Finta Ilona pedig Tormai Cecile Bujdosó könyvéből egy részletet adott elő. József Attila Tanítások című költeményét Nt. Bátori Zoltán lelkész tolmácsolta Los-Angeles-ből. A Los-Angeles-i Első Magyar Református Egyház lelkipásztora egyben a Szoboszlai Sándor Dél-Kalifornai Magyar Színház társulatának tagja is. Szintén előadott Finta Ilona Vanda, Tarján Györgyi, Kovács Marianna és Orcsik István, a társulat önkéntes színészei. Sokak kedvenc versei  József Attila tollából származnak. Ilyen A Dunánál, amelyet tapasztalt színészeket zavarba hozó módon adott elő a fiatal Polyák Lívia Vancouverből.

Köntés Béla Ottawából idézte fel a 2004-es választásokat, amikor elutasítást kapott a világmagyarság az állampolgárság megszerzésének lehetőségére. Saját költeményét osztotta meg a nagyérdeművel: Megkésett kurucdal. A Finta Gábor megzenésítésében készült művet egy magyarországi, szerencsi archív felvételből játszották be a szervezők. 

“A zene mindenkié.” – mondta Kodály Zoltán. Connecticut magyar művészeti iskolájában a zene, a festészet és a tánc hozza össze a gyereket. Játszva tanulnak, és a művészeteken keresztül észrevétlen mélyítik el magyar tudásukat, szélesítik magyar szókincsüket. A diaszpóra legifjabb magyarjait képviselte továbbá a dél-kaliforniában működő Vadrózsa Óvoda és Iskola is. Nem mondunk újat azzal, hogy a magyarság a diaszpórában igencsak elképzelhetetlen lenne cserkészet nélkül. Az ő népes közösségük nevében a 8. sz. Julianus barát – és a 49. sz. Árpád-házi Boldog Erzsébet Cserkészcsapat fiatalai készültek fel szavalatokkal Los Angelesből. Vitathatatlanul a legmeghatóbb pillanata volt az emlékműsornak a legkisebbek énekhangján megszólaltatott Tavaszi szél. 

Kass Pál a felnőtt cserkészek érzéseit adta tovább Wass Albert soraival: “A víz szalad, a kő marad, a kő marad.” A verssorokat többek között Reeves Anna és Faulkner Rita, a Szoboszlai Sándor Dél-Kalifornai Magyar Színház társulatának tagjai folytatták.

Az emlékműsor egyik fénypontja a magyar rockzene legendás képviselőjének, az EDDA Művek, eMeRton- és Fonogram-díjas rockegyüttesnek a fellépése volt. Az az együttes, amelynek a dalain generációk nőttek fel. Tovább gazdagította az emlékműsort a magyarság körében igen népszerű Ismerős Arcok együttes a lassan felvidéki himnusszá váló egy vérből valók vagyunk életérzést közvetítő Nélküled című dallal.  

2020-ban a Nemzeti Összetartozás Napján, a Trianon 100. évfordulójának tiszteletére jelent meg A három királyok, azaz Vadkerti Imre, Derzsi György és Kovács Koppány első klipje. A Jöjjön a fény című dal felcsendült a diaszpóra és az Anyaország közös virtuális előadásában is.

A kanadai magyarok kezdeményezésére az idei emlékműsor megtekintésével egyben jótékonyságra is lehetőség nyílik. Ugyanis a tízdolláros jegy kiváltásával az érdeklődők az erdélyi magyar iskolákat tudják támogatni.

Az emlékműsorból egy részlet az alábbi linken tekinthető meg: 

YouTube player

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.