Akik 1985-ben lelkesen hozzáláttak a múzeum megalapításához, identitáserősítő céllal tették. Tudták, hogy minden magyar vonatkozású intézmény találkozóhelye lehet a közösségnek, és minden kiállítás táplálék nyújthat a magyar lelkeknek. Az  első kiállítás megnyitásának pedig immár 35 éve, április 20-án ünnepelték az évfordulót. Varga László igazgatósági tag, a múzeum egykori igazgatója volt a mikrofon másik végén.  

Clevelandben már 1900 előtt is éltek magyarok, hozták magukkal kultúrájukat, szokásaikat. Az emigránsok egy tömbben telepedtek le, de ez az egység a 60-as évek során kezdett szertefoszlani. Talán ekkor született meg a gondolat a múzeum létrehozására. Olyan lépéseket tettek, ami továbbra egyben tarthatja az embereket. 1985-ben alakult meg a Magyar Történelmi Társulat Friedrich Ottó és Mária vezetésével. Az ő berkeikben nyílt az első kiállítás egy évvel később. Lázár András állította össze a kiállítás anyagát.

Ma az elmúlt 35 év tiszteletére visszatekintő filmmel készült a múzeum. A YouTube-on közzétett anyaghoz bárki hozzáférhet, aki szívesen gyönyörködik a korábbiakban kiállított festményekben. Az összefoglaló az eddig megszervezett 70 kiállítás anyagába enged bepillantani. Lázár András az elsők között volt anno a megnyitásnál, és ma is kurátora az intézménynek. A clevelandi magyarok történelmének ezt a vékony szeletét ő osztotta meg az évforduló alkalmából a nagyérdeművel. Rengeteg munkával jár egy kiállítás megszervezése, Lázár András idejét nem kímélve foglalkozik a közös érdekű ügyekkel.

Visszatérve a kezdetekre: az alapító kiállítás Cleveland legrégebbi templom, a Szent Erzsébet katolikus templom Böhm termében volt. Öt éven át maradt még a templom a kiállítások otthona. 1991-ben a helyiség felújítása miatt új bázist kellett találniuk. A gyűjtemény egy részét elraktározták, de folyamatosan aktívak maradtak.

1996 lett a következő fontos állomás az életükben, ismét költöztek. Ezúttal a Cleveland keleti oldalán található Richmond Mall bevásárlóközpontban tudtak elhelyezkedni. A sors fintora, hogy két év múlva ezt az épületet is átalakították: a múzeum ismét vándorolni kényszerült. Kapuik 1999 májusában nyíltak ki újra a látogatók előtt, Friedrich Ottó, a Múzeum akkori ügyvezető igazgatója rátalált az Euclid Square Mall bevásárlóközpontra. Fontos volt, hogy nagy tárhellyel rendelkezzenek, a közösség könnyen eljuthasson a rendezvényekre, és kifizethető bérleti díj legyen.

A jelenlegi helyiségüket 2003-ban vették birtokba. A március 15. környéki megnyitóra csaknem ötszázan eljöttek, a város méltóságai is megtisztelték jelenlétükkel a magyar közösséget. Az alapítástól kezdődően a múzeum egyre nagyobb helyet foglalt el a köztudatban, nőtt az emberek kulturális érdeklődése, és nem utolsó sorban a múzeum gyűjteményének a mérete.

A Clevelandi Magyar Múzeumnak vannak állandó kiállításai, de előfordulnak vándortárlatok is. A tematikát tekintve egész széles spektrumon mozognak: tudományos, gazdasági jellegű, zenei (operett, klasszikus), képzőművészeti alkotásokat is fogadtak már. Elismerésre méltó, hogy 35 éven át folyamatosan megújuló anyagot tudtak felvonultatni.

Akik ismerik közelebbről az intézményt, bizonyára tudják, hogy előadások és rendezvények szervezésével is foglalkoznak. Ahogy László fogalmazott: „Ezek is olyan sokszínűek, mint a kiállításaink.” Az évek során neves vendégeket is vendégül láthattak, köztük Orbán Viktort és Schmitt Pált.

Bizakodóan tekintenek a jövőre, és várják a személyes rendezvényeket, ugyanakkor kiválóan megtanultak online megoldásokat alkalmazni. Távlati céljaik között szerepel a múzeum bővítése is, de az erre fordítandó anyagi források még bizonytalanok. Kérjük Önöket, hogy segítsék a múzeum működését legalább egy tagság létesítésével. Ha megtehetik, küldjenek adományokat küldhetnek a múzeum javára: https://clevelandhungarianmuseum.org/. Egy harmadik mód is van a támogatásra: vásároljanak a múzeumhoz tartozó ajándékboltban.

„A reményünk és a célunk, hogy továbbra is éltessük a múzeumot. Éljünk azzal a gondolattal és cselekedettel, hogy ezt igen is tovább akarjuk vinni a következő nemzedékeknek.” – hangzott el végszóként. 

A Bocskai Rádió munkatársai nevében még sokszor 35 sikerekkel teli évet kívánunk a Clevelandi Magyar Múzeumnak!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.