A Windows XP használata szerdától nem ahhoz lesz hasonlítható, mint amikor valaki nem köti be a biztonsági övét, hanem ahhoz, mintha nem lenne fék az autóban. Nem az a kérdés, hogy lesz-e baleset, csak az, hogy mikor. Öt olyan érvet gyűjtöttünk össze, amit minden XP-használónak érdemes megfontolnia. Aztán pedig váltani, akár ingyenesen is.

Több hosszabbítás után szerdán végleg lezárja a Windows XP korszakát a Microsoft. A 2001-ben kiadott operációs rendszer nem vész el, csak átalakul. Az XP-t futtató gépek holnap is ugyanúgy elindulnak majd, de több ok is van, amit érdemes fontolóra venni minél előbbi lecserélését.

1. Mert már 13 éves. Gondoljon bele, hol tartott 13 éve a számítástechnika, és hol tart most. Teljesen más alapokon működött minden – a Windows XP pedig arra lett kitalálva. Az új programok jelentős része már nem is fut XP-n.

2. Mert különben védtelenné válik. Ezután minden egyes újonnan felfedezett biztonsági hiba örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás. Ez azt jelenti, hogy ha a vírusokat megírók és terjesztők találnak egy könnyen kihasználható hibát az XP-ben, minden további nélkül lövöldözhetnek a résen át a felhasználókra, a rést ugyanis senki nem fogja már bezárni.

xp

3. Mert a pénze is bánhatja. A biztonsági sebezhetőség nem csak azt jelenti, hogy a vírusok lassítják a gépét vagy törlik a fájljait, hanem a böngészés is veszélyesebbé válik. A Magyar Bankszövetség figyelmeztetése szerint az XP-t használók az eddiginél jóval nagyobb veszélynek teszik ki magukat netbankolás közben. A Kaspersky felmérése alapján egyre több adathalász támadás célozza közvetlenül a pénzünket, és aki azt hiszi, hogy ilyen Magyarországon úgysem történhet, az téved.

4. Mert visszatér a Start menü. A Microsoft heteken (vagy napokon) belül kiadja a nem túl népszerű Windows 8.1 tavaszi frissítését, ami visszahozza a sokak által hiányolt Start menüt a rendszerbe. Aki tehát az apró, de annál zavaróbb hiány miatt nem akart eddig váltani, az most már nyugodtan használhatja az újabb operációs rendszert.

5. Mert van jobb alternatíva. A Microsoft is kínál jobb alternatívákat (a fent említett Windows 8.1-et, illetve akár a Windows 7-et is ide számíthatjuk), de aki nem szeretne új Windows-ra pénzt kiadni, az is talál az XP-hez hasonló felületű, gyengébb gépeken is jól futó, ingyenes megoldást.

Forrás: hvg.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.