Minden évben nagy izgalommal nyitom ki a rádió weboldalának statisztikai nyilvántartó programját, hogy vajon a 2019-es esztendőben hogyan teljesítettünk? Mit mondanak a követők a Facebook oldalunkon? Gyűlnek, vagy inkább fogynak a kedvelőink száma?

A Bocskai Rádió elszánt csapatának köszönhetően a 2019-es évben is túlszárnyaltuk az előző évek statisztikáit. 19,63%-al nőt a rádió weboldalának látogatói száma: 89475-ről 107047-re emelkedett, így meghaladva a bűvös számot, és elmondhatjuk, hogy évente több mint 100000 ember tud a Bocskai Rádió munkásságáról a weboldalunkon keresztül. A weboldalunkra látogatók összesen 204622 oldalra voltak kíváncsiak, legtöbben, azaz 62,36% Magyarországról, míg 15.96% innen az Egyesült Államokból. A kárpát-medence más magyarlakta területeiről jöttek továbbá a látogatók nagy része. Egy kis erősödést mutat a Kárpát medencéből származó olvasók száma, amely igazolja, hogy az anyaországból nagy érdeklődéssel figyelik a diszpóra magyarságát és tevékenységét.

A Bocskai Rádió bocskairadio.org weboldalának látogatottsága és azok eloszlása országok szerint. Forrás: Google Analytics

Az idén is készítettünk egy 10-es toplistát a leglátogatottabb bejegyzésekkel, de kihagyva azokat, melyeket csak átvettünk más sajtóorgánumoktól. Az idén is legnagyobb érdeklődést mutatott Hargitai István kollégánk előadásában Márai Sándor Olyan világ jön című verse, mely igazán verte a többi bejegyzésünket 10092 megtekintéssel.

Ezt követte Csibi LórándSzékelyföldi világklasszisok szüleinél jártunk” bejegyzése 1036 megtekintéssel. Nem meglepő módon a 10-es toplista további 5 helyezését Tálas Tünde a rádió egykori KCSP ösztöndíjasa és Bödök Gergely Mikes Kelemen program ösztöndíjas közös munkájuk gyümölcse “Történelem dióhéjban” egyes epizódjai foglalják el. Ezzel a műsorral a Bocskai Rádió 2016-ban első helyezést ért el a Rádiós Korrektúra A Hangok Versenyén, Kulturális Magazin kategóriában, versenyezve több kereskedelmi rádióval. Ezúttal is gratulálunk Tündének és Gergőnek a nagyszerű munkáért, amit végeztek.

A toplista két másik helyét az egykori Szólás mondás rovatunk két epizódja foglalja el. Hargitai István ezen munkái már több rádióban is hallgathatók úgy mint Kanadában a torontói és ottawai rádió hullámain vagy éppen az ausztráliai magyarok gondolkodnak el ezeken az örök érvényű szólás-mondásokon.

A toplista 7. helyére a Hazajáró csapatának Amerindian készült sorozat első része jutott fel, melynek címe Amerika, Ohio – Magyar álmok Amerikában – I. rész. A hazajáró csapatának ezúttal is köszönjük az értékes epizódokat, melyeket rólunk diaszpórában élő magyarokról forgatott és népszerűsített világszerte.

A Bocskai Rádió Facebook oldalának kedvelőinek számának változása évről évre. Forrás: Facebook insight

A Facebook oldalunk is nagyon jól vizsgázott 939 kedvelővel gyarapodott így elérte az 5387 LIKE-ot. A Facebook külön méri azokat, akik csak követik az oldalunkat, ezekkel együtt a követők száma elérte az év végére az 5739-et. A Facebook oldalunkon jelentetjük meg elsőként azokat a filmeket, amelyeket készítünk az amerikai magyar közösségről, így ezek népszerűségéről is készítettünk egy 10-es toplistát.

Rajongók az Edda-koncertről

Hogy érezték magukat és mit jelentett a március 21-i EDDA-koncert a clevelandieknek? Helyszíni riportunkból ez is kiderül 🙂

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, March 29, 2019

Első helyen áll Miklós Melánia KCSP ösztöndíjas közreműködésével készített kisfilm a Rajongók az Edda-koncertről, mely 15080 megtekintést ért el. Második helyre Magyar Vagyok – énekli Kovács Krisztina Margit kisfilm került 11429 megtekintéssel, melyet március 15-i ünnepség alkalmával készítettem Erdélyi utazásom során. A toplista következő helyein Szabó Éva közreműködésével készített filmek sorakoznak fel, így mint Interjú Kovács Szabolcs újmisés pappal 10908 megtekintéssel, valamint Pazaurek Piros, Magyarország tiszteletbeli konzuljának beiktatása és Kiss Katinka KCSP ösztöndíjas bemutatása a lista további helyein.

Interjú Kovács Szabolcs újmisés pappal

Kovács Szabolcs újmisés pap, alázattal és szerénységgel beszélt magáról, indulásáról, tanulmányairól, elhivatottságáról kameránk előtt. Az atyával Szabó Éva műsorvezető beszélgetett.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, November 15, 2019

A toplistára nem került fel, de nagy népszerűségnek örvend a helyi közösségben a Cserkész Rádió adásai, mely februárban lesz két éve, hogy videó formában jelenik meg, ugyanakkor több egyház vagy civil szervezet főbb eseményein részt vettünk és ezeket vagy teljes egészében vagy csak szerkesztett változatban tettük közzé segítve ezzel a helyi közösséget.

2019-ben is több beszámoló kisfilm jelent meg a DunaTV Öt kontinens, egy nemzet adásában így sokkal szélesebb körben ismerhették meg az amerikai magyar diaszpórában levő emberek életét.

2019-ben két pályázatot nyertünk Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Bethlen Gábor Alaptól, mely segítségével nagyogyobb horderejű eseményt tudtunk szervezni és illtve utazni, hogy részt tudjunk venni több távolabbi eseményen is. Ugyancsak a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetően 5. éve, hogy támogatnak egy Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjassal, amely nagyban elősegíti a rádió működését, ezekért különösen hálásak vagyunk, hogy a Magyar Kormány nagy figyelmet fordít a határokon kívül élő honfitársakra.

Előző években nagyon részletesen végig mentünk tevékenységünkön hónapról hónapra, hogy merre jártunk, milyen eseményekről számoltunk be, most ezt elhagyjuk, ugyanis most is, több mint egy órába kerülne ezeket mind felolvasni. A rádió weboldalán az eseménybeszámoló fül alatt vissza lehet pörgetni minden eseményre, újra lehet nézni a készített videó riportokat és a csatolt cikkeket is elolvasni. Most csak a nagyon fontos pillanatokra szeretnék visszanézni, majd egy kicsit a jövőről beszélni.

2018-2019-es KCSP ösztöndíjasunk Miklós Melánia nagyon értékes bejegyzéseket tett közzé itt tartózkodása alatt az eseményekről, folytatta a KCSP ösztöndíjas kollégáinak munkásságának bemutatását és elkezdte a Bocskai Filmklub működtetését. Amerikában elsőként a Bocskai Filmklub volt hivatalos és rendszeres. Az érdeklődést látva a Magyar Filmalap és a külképviseletek idéntől megkönnyítették a filmek jogos vetítését filmklubok keretében így több magyarlakta városban a diaszpórában indultak rendszeres magyar filmvetítések.

2019 februárjában sikeres adománygyűjtő akciót tartottunk a John Carroll Egyetemnek. Nagyon hálásak vagyunk önöknek, hogy nagylelkű támogatásuknak köszönhetően második helyen végeztünk az adakozók között. Az önök adakozása  visszajelzés az egyetem felé, hogy van igény magyar nyelvű adásra, mely helyileg szólal meg, helyi igényekre figyelve.

35 éves a Bocskai Rádió

A Bocskai Rádió 35 éves születésnapja alkalmából, a DunaTV nézőinek számoltam be a rádió történelméről, jelenéről és terveinkről. A Bocskai Rádióról bővebben itt olvashatnak:https://www.bocskairadio.org/bocskai-radio-torteneti-attekintese/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, March 2, 2019

2019-ben a Bocskai Rádió működésének 35. évébe lépett be, ennek tiszteletére a DunaTV Egy nemzet, öt kontinens műsor-vezetője Kalocsai Andrea egy élő interjúra invitált meg Budapestre a DunaTV stúdiójába, mely nagy megtiszteltetés volt számomra, úgy mint a rádióra nézve. Jó volt találkozni azokkal a kollégákkal, akik rendszeresen kértek anyagot tőlünk, hogy bemutassuk a világ magyarságának azokat a magyarokat, akik az Amerikai kontinensen azért dolgoznak, hogy magyar örökségüket minél tovább tudják megőrizni.

Májusban elköszöntünk Miklós Melániától a 9 hónapos kiküldetése zárulásával, egy filmklub alkalmával személyesen, majd az éter hullámain keresztül a Bocskai Rádió követőitől. Szeptemberben Hargitai István, Simon Benedek Zsuzsanna és Csibi Lóránd búcsúztak a hallgatóktól, ezt követően a KCSP program új turnusával munkatársként köszöntöttük Szabó Évát az Erdélyi TV egykori munkatársát.

A rádió 3 órás programjában kisebb, de annál nagyobb horderejű változtatásokat vezettünk be szeptembertől kezdődően. A műsor második óráját teljes egészében helyi, saját készítésű hírek bemutatására fordítottuk, ugyanis heti egyszeri adásunk legtöbb esetben nem tudott aktuális híreket nyújtani az óhazáról. Ezért ezen hírek megjelenítését nagyobb rendszerességgel csak a weboldal és Facebook oldal hasábjaira szorítottuk. A műsor-változtatás úgy a médiafelületek, mint a rádióhallgatók számának pozitív változásával igazoltnak találjuk.

Szabó Éva, tapasztalatának köszönhetően az egyházi adásokban is lettek változások. A helyi lelkészek közreműködésével több műsor, élő stúdióadássá változott így dinamikusabbá és érdekesebbé váltak a követőink számára.

A Rádió körleve, nagy népszerűségnek örvend, meghaladta a 2000 feliratkozót. Az Egyesült Magyar Egyletek közreműködésével több esemény jelenik meg közös naptárunkban, így hatékonyabb tájékoztatást tudunk biztosítani a civil egyesületeknek és egyházaknak. Köszönet Jártó Kocsis Emőkének, az Egyesült Magyar Egyletek KCSP ösztöndíjasának a rendszeres adatfeltöltésért.

Említettem, hogy a jövőről is szeretnék beszélni ebben az évértékelőben eltérően az előző évek beszámolóihoz. Számítjuk tovább folytatni minél szélesebb körben a helyi kulturális és egyházi eseményeiről való tudósításokat, ugyanakkor kitekintést mutatni a távolabb, de Amerikában élő magyarok fontosabb pillanatainak megörökítésére.

Harmadjára, az idén is meghirdettük közösen a KMCSSZ-el a nyári cserkész média-ösztöndíjat, mely egy médiában jártas cserkész foglalkoztatását jelenti három hónapon keresztül. A nyertes pályázó részt vesz amerikai magyar cserkésztáborokban és eseményeken, ahol sajtótermékeket készít a fogadó szervezetek számára. Előző két évben ez az ösztöndíj program nagyon sikeres volt, reményeink szerint idén sem csalódunk ennek a programnak a folytatásával. A cserkészek az idén is meghívták a Bocskai Rádió stábját, hogy erősítse a Jubitábor médiacsapatát. A 2015-ös Jubitábor tapasztalatai szerint nagyon fontos a média jelenléte egy olyan táborban, mely megmozgat közel 1000 fiatalt a diaszpóra minden tájáról és még a Kárpát-medencéből is.

Folytatjuk a Bocskai Filmklubbot, a legújabb magyar filmek bemutatásával, ugyanakkor szervezői és társ szervezői leszünk több helyi eseménynek, hogy minél színesebb, gazdagabb magyar közösségi élet legyen itt Clevelandben.

A beszámoló végén kiemelten meg szeretném köszönni, a Bocskai Rádió minden munkatársának, Simon Benedek Zsuzsának, Csibi Lorándnak, Hargitai Istvánnak, Miklós Melániának, Szabó Évának, Dömötörffy Zsoltnak, Stróber Lászlónak, Veres Sándornak, Gyermán Mónikának és Baki Tibornak fáradhatatlan munkájukat, amit tettek 2019-ben is a rádióért, hogy hétről hétre megszólaljon a 3 órás magyar adás itt a John Carroll Egyetemen.

Önöktől továbbra kérjük, hogy kövessék adásainkat, várjuk építő jó-tanácsukat, kritikájukat vagy éppen biztató vagy dicsérő szavukat, hogy minél profiban tudjuk végezni ezt a felvállalt munkát. Számítunk továbbra is nagylelkű anyagi támogatásukra februárban a rádióadásnak otthont adó egyetem számára és év közben a működésünket biztosító anyagi alapra.

Köszönöm figyelmüket, Istentől megáldott, egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet kívánok minden követőnknek!

A Bocskai Rádió munkatársi közössége nevében:

Molnár Zsolt
igazgató

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.