Assisi Szent Ferenc 1226. október 3-án halt meg a Porciunkula-kápolna mellett, másnap Assisiben, a Szent György-templomban temették el. Liturgikus ünnepének előestéjén a ferences közösségek megemlékeznek rendalapítójuk elszenderüléséről, tranzitusáról, az Atyához való költözéséről, boldog haláláról.

A gyergyószárhegyi ferences templomban csütörtötökön 17 órakor, Székelyudvarhelyen a barátok templomában 18 órakor, a csíksomlyói kegytemplomban pedig 19 órakor kezdőddött a liturgia.

Tranzitus-szertartás

A szentmise után az asszisztencia égő gyertyákkal, az ünnephez kapcsolódó énekek kíséretében a Szent Ferenc-oltárhoz vonul, és elvégzik a trazitus-szertartást. Az életből a halálba való átkelést a 141. Zsoltár szavai, a templom kialvó fényei és a szerzetesek térden állva, gyertyafénynél csendben végzett imája jelzi. Végül az újra kigyúló fények az örök boldogságot, a feltámadást szimbolizálják.

Assisi Szent Ferenc-búcsúk

Gyergyóhollóban, Tölgyes leányegyházában szombaton 11 órától tartják a búcsús szentmisét. Fehéregyházán, Segesvár filiájában vasárnap 12 órától Pál Áron diakónus mondja a homíliát. A kányádi kápolna búcsúját vasárnap 13 órától ülik; Bögöz leányegyházában Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános lesz az ünnep szónoka.

A nunciussal ünnepelnek

Hármas ünnepet ül a nagytusnádi egyházközség védőszentje emléknapjain. Pénteken 15 órakor leteszik az alapkövét a napközi foglalkoztatónak, amely a Magyar Kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében a Bethlen Gábor Alap támogatásával jön létre – tudtuk meg Csont Ede plébánostól. A templombúcsúra meghívták a csíksomlyói pápalátogatás szervezőbizottságának tagjait. A 17 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete lesz. A liturgiát az erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti. Vasárnap 12.30 órától szintén búcsús szentmisét tartanak, ennek szónoka Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész lesz.

(Székelyhon)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.