A szüreti bál még ma is élő néphagyomány Amerikában is. Nem mindenhol terem meg ez a nemes gyümölcs, de annak ellenére ez senkit nem tántorít el attól, hogy mulatságot szervezzen. A szőlőkben végzett munka egy társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén ünneplés, táncos mulatság. Portlandben október 3-ra szegezték ki ezt a napot, hiszen szeptember végétől novemberig tartó időszak eseménye a szüret. Mielőtt kezdetét vette volna az esti vigadalom a gyerekeké volt a főszerep. A Bóbita Magyar Iskola vendégül látta Carlile-Kovács Flórát Seattleből, aki az ott nyaranta megrendezésre kerülő népzenei és néptánc Ti-Ti tábornak egyik szervezőtagja. A hagyományőrzés szellemében az iskola vendége dalokat, népi játékokat tanított a gyerekeknek, továbbá kézművesfoglalkozást is tartott.

A Bóbita diákjai ezzel betekintést kaptak a magyar népi szokásokba, és a kézművesség során szebbnél szebb agyagból készített tárgyakat alkottak.


A népi játékok levezetése folytatódott az est folyamán is, hiszen a bál szervezői is örömest látták vendégül a Seattleből érkező oktatót. Ezzel is gazdagítva programkínálatukat, amely még a portlandi néptáncosok és a helyi magyar együttes műsorából állt.

Kedvcsinálásnak a belépés során minden egyes személy, aki az estélyen részt vett, egy tombolajegy ajándékban is részesült, hogy a tombolahúzás során mindenkinek kijárjon a szerencse. Mielőtt kezdetét vette volna az evészet, az Oregoni Magyar Klub elnöke, Bogya Róbert köszöntötte a vendégeket és a Himnusz elhangzottával jó étvágyat is kívánt a vacsorához. Nem kis feladatnak nézett elébe a szakácsnő, hiszen majdhogynem 200 éhes száj várta a finom falatokat, de csinos magyar ruhájában mégis mosolygósan főzött a vendégseregre.

A menüsor olvastával már megkordul az ember gyomra, hiszen volt ott hidegtál magyaros finomságokkal, saláta, babgulyás ropogós házi kenyérrel, sertészszelet és csirkesült körettel és savanyúsággal, desszertnek pedig barackos pite. Szüreti esemény kapcsán a bor kínálatból sem szűkölködtek, amitől hamar meg is jött a táncos jókedv.

Az est folyamán elhangzott még egy beszámoló is a KCSP-s tevékenységi körröl, és hogy a Mikes Program kapcsán a felajánlóktól érkezhetnek a könyvadományok. A bál látogatói tapssal meg is köszönték, hogy informálva lettek és mellette az októberi rendezvényekről is kaptak tájékoztatást, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezésről.

Az Oregoni Magyar Klub által ígért jókedv teljes mértékben adott volt. Köszönet illeti a szervezőket, hogy minden résztvevő számára biztosították a vidám hangulathoz szükséges menü és program kínálatokat.


Julika a szüreti bál legkisebb vendége

 

A cikket Gergely Imelda, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa írta

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.