Szeptember 25-én az amerikai kontinens legelső katolikus egyházközsége, a Buckeye utcai Szent Erzsébet templom hívei Szentmisével egybekötött Őszi Fesztivált szervezett. A magyar gasztronómia hagyományos ínyencségei mellett, nemzetközi táncfesztivál bűvölte el a résztvevőket.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Bóna Richárd atya, a clevelandi katolikus közösségek plébánosa, a Bocskai Rádió hallgatóinak elmondta, hogy ha nem is tudták a járvány előtti részvételi szintre megszervezni az őszi fesztivált, örült, hogy a hívek önkéntes munkájának segítségével újraindul ez a hagyományőrző esemény is. A szüreti mulatság magába foglalja a nemzetközi táncbemutatót is, amelyet második alkalommal szerveznek meg. Az alkalom lényege, hogy személyes részvétellel újra beinduljon a közösségi élet az Erzsébet templomnál is.

A kulturális program előtt Szentmisére hívták a vendégeket. Bóna atya a homília alatt felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy minden körülmény ellenére, Jézus Krisztusra kell figyeljünk. „Hűek kell maradjunk, Jézus szavára és tanításaira, amit Ő ad az Egyházon keresztül” – Nem csak akkor, mikor nehézségeken megyünk keresztül, hanem akkor is, ha jól van dolgunk, foglalta össze röviden Bóna atya.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Szentmise végeztével a plébánia közösségét megkérték, hogy a templom főbejárata előtt gyűljenek egy közös képre. A 130 éve fennálló egyházközség, ma 130-140 családból tevődik össze. Nagyobb ünnepek alkalmával többen is eljönnek az emlékműnek számító templomba. Bóna atya megragadta, az alkalmat, hogy a rádió hallgatóit is hívja a vasárnap reggeli Szentmisékre, amelyek igaz, nagyon korán reggel, negyed tízkor kezdődnek, de az Istennel és a magyar közösséggel való együttlétért megéri eljönni, mindenkit szívesen várnak.

A kulturális program része volt a nemzetközi táncok bemutatása. A fesztiválon idén is fellépett a Német Donauschwaben gyermek és felnőtt kulturális tánccsoportjai, a Gottscheer Osztrák tánccsoport, és a Horváth Tamburitzan ifjúsági tánccsoport. A Szent Erzsébet Templom tánccsoportja és a helyi Harmónia zenekar is nagyban hozzájárult a program sikeréhez.

A betevő falatért ez alkalommal is a clevelandi Balaton vendéglő stábja volt felelős. Ponti Nagy Krisztina a vendéglő tulajdonosa elmondta, hogy a szüreti mulatságra most is a hazai ízeket hozta el. A szokásos csirkepaprikás és nokedli mellett, töltött káposztát, bécsi szeletet és kolbászt szolgáltak fel főételnek. Savanyú vagy piros káposztát választhattak köretnek. Töpörtyűs pogácsa, almás- valamint cseresznyés rétes, dobos és diós torta volt édességként felszolgálva az üdítők vagy a borok mellé.

A templom udvarán Simon Benedek Zsuzsanna és Csibi Lóránd bográcsban készült gulyással várta a fesztivál résztvevőit.

Gratulálunk a szervezőknek, a táncosoknak és a vendégeknek, hogy önkéntes munkájukkal és részvételükkel támogatták az amerikai kontinens legidősebb katolikus plébániájának fennmaradását. Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség!

Molnár Zsolt

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.