A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján – hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett rá, hogy a négy éve indult pályázat mára az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát. Négy év alatt csaknem 120 ezer alkotást küldtek be a pályázók, ebből csak az idén 38 ezer kép érkezett – tette hozzá, megjegyezve, hogy a tavalyi fővárosi kiállítás után a vidéki városok közül először Debrecen ad otthont a kiállításnak.

A Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeibõl összeállított szabadtéri kiállítás Debrecenben a megnyitó napján, 2022. november 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Dömötör Csaba azt mondta, ez nem véletlen, Debrecen ugyanis a magyar kultúra egyik fellegvára, ami elég ok arra, hogy „a magyar fotográfia is felvonuljon” a városban. Az államtitkár szerint a kiállított képek is bizonyítják, hogy

ReklámTas J Nadas, Esq

„Magyarország tele van magával ragadó és marasztaló helyekkel, korszakos épületekkel és lüktető közösségekkel”.

Örömmel nyugtázta, hogy a kiállított képek között debreceni fotográfusok munkái is szerepelnek.

Dömötör Csaba jelezte, hogy a képeket este kivilágítva tekinthetik meg az érdeklődők, de csak 10 óráig, mert igazodtak az energiaválság miatti helyi takarékossági intézkedésekhez. Az államtitkár végezetül arról beszélt, hogy a kiállított fotók sokféle nézőpontból és árnyalatban mutatják be Magyarországot, de egy közös bennük:

„nem a tökéletességről szólnak, hanem egy olyan helyről, amelyhez minden napi nehézségeink ellenére makacsul kötődünk, és amelyet szeretünk”.

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere azt mondta, 2010-től, amióta Fidesz-kormány van Magyarországon, a turizmus paradigmaváltáson ment keresztül: a vidék-Magyarországot is szeretnék „felemelni”, a turisták igazi célpontjává tenni. Debrecen kiemelten fontos helyszín ebből a szempontból, a kormánytól számos lehetőséget kapott, és élt is vele: olyan turisztikai fejlesztési hullámot indítottak el a régióban, amivel magas színvonalon tudják kiszolgálni a vendégeket – tette hozzá.

„Magyarország szeretetét szeretnénk átadni a debrecenieknek és az ide látogatóknak”

– hangoztatta Széles Diána. Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 fotópályázat zsűrijének elnöke azt mondta,

„idén karácsonykor Magyarország fotóalbuma Debrecen főutcáján sétálgatva is fellapozható”.

Borítókép: Debrecen, 2022. november 24. A Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeiből összeállított szabadtéri kiállítás Debrecenben a megnyitó napján, 2022. november 24-én.

(Demokrata / MTI)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.