Cserkész Rádió / TV – 2024. január 7-i adása

2024 első cserkész adásában visszanyúlunk az előző év utolsó heteire, amely igazán gazdag volt cserkész programokban. Összeállításunkban arra fókuszáltunk, hogyan készítették lelküket a cserkészek Jézus születésének ünnepére.

YouTube player

Clevelandben járt a Mikulás, ahogy a Bocskai Rádió adásában bemutatkozott: „az igazi magyar Mikulás”. Szent Miklós püspök utódja bőven talált jó gyerekeket a cserkészek között. A Mikulás saját könyvében lapozta fel, hogy melyik cserkésznek milyen volt a viselkedése az utóbbi évben. A Mikulás hagyományához a krampusz is hozzátartozik, viszont a Szent Imre-templom dísztermében tartott ünnepségen nem sok virgácsot volt indoka kiosztani.

December 15-én volt a cserkészek karácsonyi szereplése, ugyancsak a Szent Imre-templom alagsorában. Az ünnepi díszbe öltözött teremben regöléssel nyitották meg a gyermekek az estet, majd felcsendült a Mennyből az angyal, melyhez a közönség soraiban ülők is csatlakoztak. Szabó János KCSP-ösztöndíjas gondoskodott ez alkalommal arról, hogy felkészítése nyomán egy igazán meghitt, karácsonyváró esemény kerüljön színre. Annak ellenére, hogy a novemberi Nagyszereplésre fordították a cserkészek minden energiájukat és idejüket, szépen helyt álltak a karácsonyi műsor fellépői. A legkisebbek műsorszáma, a tréfás lakodalmasa a Nagyszereplésből lett átemelve, ők ezt vitték ajándékül a megszületendő Jézuska elé. A nemrégiben megalakult gyermekzenekar pedig most debütált a clevelandi közösség előtt.

Pigniczky Eszti, a KMCSSZ vezetőtisztje megragadta az alkalmat és mesélt a hallgatóknak az Aranylakodalom című könyvről, melyet férjével, Szentkirályi Endrével közösen szerkesztett a regösök 50. jubileumi éve kapcsán. A zseniális ötlet ugyan szeptemberben pattant ki a fejükből, mégsem érezték úgy, hogy veszett ügy lenne a gálaműsor hajrájában belekezdeni. Bebizonyosodott, hogy nem vakmerőség volt, hanem valódi cserkész-hozzáállás! A színes kiadvány számos fényképpel illusztrálja a regös cserkészek félévszázados történetét, a mozgalom kezdetét, de bőven találhat a kedves olvasó interjúkat is a könyvben. Mi, cserkészek beleszőjük mindennapjainkba a hagyományokat, és messze a magyar hazától ébren tartjuk az életünkben – ezekkel a szavakkal ajánlotta a rádióhallgatók figyelmébe a vadonatúj könyvet.

A következő elérhetőségen kapható:

Clevelandi Magyar Múzeum (1301 East 9th Street, Cleveland, OH 44114) Tel: (216) 523-3900; Szerda, Csütörtök, Péntek 11-től du. 3-ig.

Clevelandi Cserkész Regös Csoport – Cserkészház (1860 West 22nd Street, Cleveland, OH 44113) kedd este 6:30 és 9 között.

Postai rendelések: Vörös Katalin (voros@eecs.berkeley.edu)

Szabó János néptáncpedagógus jókívánságai a Bocskai Rádió hallgatói és a magyar közösség egésze számára:

„Adjon Isten minden szépet,
Irigyeknek békességet,
Adjon Isten minden jót,
Hazug szájba igaz szót.

Hontalannak menedéket,
Éhezőknek eleséget,
Tollat író kezébe,
Puját asszony ölébe.

Legényeknek feleséget,
Szegényeknek nyereséget,
Áfonyát a havasra,
Pisztrángot a patakba.

Istenhitet a pogánynak,
Hű szeretőt a leánynak,
Szép időben jó vetést,
Szomorúknak feledést.

Sarkvidékre hideg telet,
Az árváknak jó kenyeret,
Fegyvereknek nyugalmat,
Szelíd szónak hatalmat.

Betegeknek egészséget,
Fuldoklóknak reménységet,
Vitorlának jó szelet,
Napfényből is öleget.

Jó lövést az ordasokra,
Nyíló ajtót vaskapukra,
Vándoroknak fogadót –
Isten adjon minden jót!

 

Cserkészeket érintő hirdetések:

  • január 26-28. – A cserkészek téli kirándulásának időpontja, minden korosztályt szívesen várnak!
  • február 10. – Hagyományőrző farsangi mulatság a kiscserkészek számára
  • február 25. – A Cserkész Barátok Körének adománygyűjtő ebédje

(A programok részletes leírásáért forduljanak bátran a cserkészvezetőkhöz!)

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.