Bár az ellenzéki pártok mindenképpen szeretnék elérni, hogy a levélszavazás lehetőségének biztosításával megkönnyítsék a külföldön élők voksolását az októberi népszavazáson, a korábbi választások részvételi adatai azt mutatják, hogy az érintettek többsége meg tudta oldani, hogy személyesen adja le szavazatát.
szavazas

A 2014-es országgyűlési választáson a külképviseleti névjegyzékben szereplő 28  161 szavazó 85,6 százaléka adta le szavazatát. Legtöbbet valószínűleg az Egyesült Államokban kellett utazni a szavazásért, de a részvétel mindhárom amerikai helyszínen meghaladta a hetven százalékot. A legtöbben Nagy-Britanniában voksolhattak, de itt is nagy volt a szavazási hajlandóság, az 5361 szavazásra jogosult 82,5 százaléka adta le voksát hazánk londoni külképviseletén.

A magas részvételi arány ugyanabban az évben az európai parlamenti választáson is jellemző volt, ekkor a 7500 szavazásra jogosult 83,4 százaléka járult személyesen az urnákhoz az adott külképviseleten. Még a 2010-es – akkor még kétfordulós – választás első fordulójában is 76 százalékos volt a részvétel, igaz, a másodikban ez ötven százalékra csökkent. Legutóbb 2008-ban tartottak hazánkban országos népszavazást, akkor a külképviseleti névjegyzékbe felvett 3276 szavazópolgár 86 százaléka szavazott.

Forrás: magyarhirlap.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.