Alapításának 110. évfordulóját ünnepelte a legrégebbi amerikai országos magyar ernyőszervezet az Amerikai Magyar Szövetség. 1906-ban alakult meg és 1907-ben volt bejegyezve itt Clevelandben.

Meghívásukra a Bocskai Rádió munkatársai, Molnár Zsolt és Baki Tibor is részt vettek ezen az ünnepi gálán amely a Washington DC-i Magyar Nagykövetségen került megrendezésre október 21-én.

Az Amerikai Magyar Szövetség ( AMSZ ) kiemelkedő tevékenységeként néhányat példaként emelnénk ki. Ilyeneket, hogy a szervezet 1906-ban egy 20 láb magas George Washington szobrot adományozott Budapestnek, amely felavatásán 60 ezer magyar vett részt. 1929-ben világméretű erőfeszítéseket tett a Trianoni békeszerződés felülvizsgálására. 1956-ban az Amerikai Magyar Kisegítő Program támogatójaként 11,7 millió dollár adomány gyűjtöttek, hogy segítsék a magyar menekülteket. 1970-ben nagyméretű megmozdulásokat szerveztek Amerikában, hogy minél több emberrel tudassák, hogy a Román diktátor 60 Magyar falut semmisített meg. A megmozdulás végkifejlete az volt, hogy Amerika ultimátumot adott Romániának, mely megállította a falu pusztításokat Erdélyben. 1990-ben egy Kossuth Lajos mellszobrot adományoztak az Egyesült Államok Capitoliumának, amely ma is látható a Rotunda elnevezésű teremben.

Dreisziger–Stirz Zsuzsanna és Balogh Gyula

Az ünnepség házigazdái Balogh Gyula, az Amerikai Magyar Szövetség társelnöke és Dreisziger–Stirz Zsuzsanna, az AMSZ Igazgatóságának tagja köszöntötték a 110 meghívottat, akik között helyet foglalt Dr. Szabó László nagykövet úr és Dr. Szilágyi Péter a miniszterelnöki hivatal nemzetpolitikáért felelős államtitkár helyettese is.

“…Hozzatok díszt nemzetünk nevére, hogy bennetek tiszteljék a magyart” – Ábrányi Emil, a 19-20. század fordulóján élt magyar költő amerikai magyarokhoz címzett soraival köszöntötte az egybegyűlteket Szilágyi Péter ezen a díszvacsorán .

Dr. Szilágyi Péter a miniszterelnöki hivatal nemzetpolitikáért felelős államtitkár helyettese

Beszédében a helyettes államtitkár leszögezte: az Egyesült Államokba érkezett magyarok hasznos tagjává váltak az őket befogadó társadalomnak, részt vettek építésében, és közben büszkén vállalták és vállalják magyarságukat. “Ennek köszönhető, hogy ma az Egyesült Államokban magyarnak lenni nem etnikai hovatartozás, hanem fogalom” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a tengerentúlon boldogulást kereső magyarok nemcsak az identitásukhoz ragaszkodtak elszántan, hanem egymáshoz is, követve Széchenyi István szavait: “Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. Mint mondta: a megmaradás kulcsát az összefogásban találták meg, ez a szemlélet vezette az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) alapítóit, és ez ma is a szervezet létének alapja.

Szilágyi Péter kiemelte: olyan Magyarország képviseletében köszönti az ünneplőket, amely az összmagyarságért vállal felelősséget. Ennek jegyében az elmúlt években a magyar kormány számos olyan lépést tett, amellyel segíti, támogatja a diaszpórában élő magyarságot identitása megőrzésében.

A politikus köszönetet mondott az AMSZ-nek azért, hogy “a kommunizmus sötét évtizedeiben hiteles hangja volt a magyarságnak”, hogy “felszólal az elszakított nemzetrészek magyarságát sújtó jogsértések ügyében, a világ vezető hatalmának politikai napirendjére tűzve őket”, valamint hogy “bátran kiáll a magyar kormány mellett az elmúlt évek támadásai közepette”.

Beszédét a helyettes államtitkár Jókai Mórt idézve zárta: “Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szíveket megerősítsék”. S úgy vélekedett, hogy az AMSZ az elmúlt 110 évben olyan példát adott a nemzetnek, amely mindenkor utat mutathat minden magyarnak arra, hogyan is lehet és kell több ezer kilométerre a hazától is felelősséget vállalni az egész magyar nemzetért.

Dreisziger-Stricz Zsuzsanna, az AMSZ elnökségi tagja beszédében szintén azt hangsúlyozta, hogy az AMSZ alapítói elszántsággal, tenni akarással és hittel hozták létre a szervezetet, amelynek mai tagjai is szilárdan hisznek az összefogás erejében.

Dr. Szabó László nagykövet

Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete beszédében hangsúlyozta, hogy személyes elhivatottságának érzi az amerikai magyarság támogatását, nyelvi és kulturális örökségének ápolását, megőrzését.

Az ünnepségen – amelyen részt vett Vízi E. Szilveszter akadémikus, a 2011-ben alapított Magyarország Barátai Alapítvány vezetője – kitüntetéseket adtak át az AMSZ prominens személyiségeinek, köztük például Fedor Istvánnak, Anna Smith Lacey-nek, Kurt Volkernek és Beke Imrének, aki jelenleg éppen egy amerikai-magyar kislexikon összeállításán dolgozik.

Anna Smith Lacey a HIF igazgatója

Az Amerikai Magyar Szövetség nemcsak a legrégebbi országos ernyő szervezet, hanem a legnagyobb magyar szervezet az Egyesült Államokban. Nincsenek egyéni tagjai, hanem több mint 500 magyar szervezetet és csoportot fog össze.

A Gála Ünnepséget a Bocskai Rádió élőben közvetítette a Facebook oldalán, amit már több mint 3000-en néztek meg.

Forrás: Bocskai Rádió / MTI

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.