Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján.

Magyarország a szabadságharcosok népe – hangsúlyozta a torontói magyarok körében mondott ünnepi beszédében Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára vasárnap. Az államtitkár úgy fogalmazott: „szerencsés megtiszteltetésnek” tartja, hogy a magyar forradalom és szabadságharc idei évfordulóját az ontariói magyar közösségben ünnepelhette.

Orbán Balázs fontosnak tartotta kiemelni, hogy Kanadában nagyon összetartó és Magyarország iránt nagyon elkötelezett magyar közösséggel találkozott, amelynek tagjai egyúttal megbecsült polgárai Kanadának is.

Az államtitkár vasárnap reggel a torontói Szent Erzsébet-templomban katolikus misén, majd a torontói magyar kulturális központban állampolgári eskütételen vett részt, koszorúzott a torontói Budapest park ’56-os emlékművénél, vasárnap este pedig a „Spirit of Hungary” nemzeti táncegyüttes előadását nézte meg.

A torontói magyarok előtt elmondott ünnepi beszédében Orbán Balázs hangoztatta: Magyarország a szabadságharcosok népe, és jelenleg is 1956 képviseli a legjobban Magyarországot. „Ez megtiszteltetés és felelősség” – fogalmazott az államtitkár. Idézte beszédéből azt is, hogy Magyarország mindig kiállt a szabadság ügye mellett, mert a sikerességhez szabadságra van szükség. „A 21. században is jelen vannak ugyanazok a hagymázas ideológiák és izmusok, amelyek megkérdőjelezik az általunk vallott értékrendet, a hitet, a családot, a nemzetet, a munkát” – hangsúlyozta Orbán Balázs.

Az államtitkár elmondta: találkozott és eszmecserét folytatott a kétoldalú együttműködésről Ontario tartomány – Kanada legnépesebb tartománya – nemrégiben megválasztott konzervatív kormányzatának tagjaival is.

„Ha össze tudunk fogni, ismét meghatározó nemzete lehetünk a Kárpát-medencének”

Ha össze tudunk fogni, ismét meghatározó nemzete lehetünk a Kárpát-medencének – fogalmazott Grezsa István Kanadában. Mint mondta, életerős és bizakodó magyar közösségekkel ünnepelt az észak-amerikai országban.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos négynapos látogatásán Kanada nyugati és keleti partvidékén is járt: az albertai Edmontonban és az ontariói Niagara Fallsban élő magyarokkal ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Az óceán túlpartján élő magyarok közösségei ugyanolyan fontosak számunkra, mint a Kárpát-medencében élő magyarok – fogalmazott Grezsa István. Mint elmondta: ünnepi beszédében mind Edmontonban, mind Niagara Fallsban köszönetét fejezte ki Magyarország nevében azért, hogy azokban az évtizedekben, amikor Magyarországon nem lehetett 1956-ról beszélni, a kanadai magyarok ébren tartották 1956 szellemiségét.

Párhuzamot vont 1956 és a jelen között, leszögezve, hogy akkoriban az orosz csizmák, manapság – ahogyan fogalmazott – „a modoros beszéd és a brüsszeli elegáns öltöny és cipő” fenyegeti a magyar szuverenitást. „A sors erősebb az embernél, de az ember erősebb a sorsnál, és ez itt, Kanadában tetten érhető” – hangsúlyozta Grezsa István. Ünnepi beszédéből idézve leszögezte: „ha össze tudunk fogni, akkor ismét nagy és meghatározó nemzetévé lehetünk a Kárpát-medencének”.

Az amerikai magyarok visszatértek a magyarság közösségébe

A mai nap örömüzenete, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság közösségébe – fogalmazott Szilágyi Péter miniszteri biztos az egyesült államokbeli Clevelandban tartott ünnepi rendezvényen. A nemzetpolitikai feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos elmondta: három város – Chicago, Detroit és Cleveland – magyar közösségeinél tett látogatást az elmúlt napokban, és mindenütt részt vett az ottani aktív magyar szervezetek és a magyar konzulátusok tanácskozásain.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségen, amelyet az 1902-ben alakult Egyesült Magyar Egyletek szervezett a helyi Szent Imre-templomban, Szilágyi Péter az ohiói Clevelandban vett részt. Beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1956-ban megkezdett harcot az orosz tankok nem tudták eltaposni, a küzdelmet több ezren, köztük több száz clevelandi is folytatta külföldről. „A clevelandi magyarok a szabadságharc leverését követően kiáltvánnyal fordultak a világ közvéleményéhez, követelve, hogy Magyarország adassék vissza a magyar népnek” – emlékeztetett beszédében Szilágyi Péter.

Hangsúlyozta: ma, amikor 1956 hőseinek emléke előtt megállunk, nemcsak a hazáért életüket áldozó budapesti fiatalok, a megtorlások során életükkel fizető honfitársaink előtt tisztelgünk, hanem azok előtt a világban szétszóródott magyarok előtt is, akik évtizedeken keresztül hitték, hogy van remény, és tovább küzdöttek a magyar szabadságért. A miniszteri biztos hangsúlyozta: „a haza szolgálata nem létszámtól, földrajzi koordinátáktól vagy külső körülményektől függ, hanem minden időkben csupán helytállás kérdése”. Leszögezte: ez ma sincs másként.

„Cleveland magyarsága azért tudott megmaradni évtizedeken keresztül, mert ragaszkodott magyarságához” – fogalmazott. Utalt arra, hogy e ragaszkodás jelképe éppen a Szent Imre-templom, amelynek kapuit 2012-ben az ottani magyarok elszántságának köszönhetően sikerült újranyitni. „A közösség életerejét bizonyítja az is, hogy az idén, régi hagyományt felélesztve, Kossuth-emléknapot is szerveztek” – tette hozzá Szilágyi Péter.

„A mai nap örömüzenete az, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság érhálózatába, megtapasztalhatták azt, hogy Magyarországon újra otthon vannak” – hangsúlyozta beszédben Szilágyi Péter, aki ennek alátámasztására a diaszpóra magyarságát támogató programokat és a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben hozott közös döntéseket említette. A magyar parlamenti választásra utalva hozzátette: „köszönjük, hogy az idén áprilisban is számíthattunk az amerikai magyarokra, köszönjük, hogy ismételten kiálltak a magyar szabadság mellett”.

A miniszteri biztos elmondta: nemcsak Clevelandban, hanem Chicagóban és Detroitban is tájékoztatta a helyi magyarságot a magyar kormány nemzetpolitikájának újdonságairól. Ezek között szerepel a diaszpórában működő szervezetek, hétvégi iskolák és cserkészek támogatása, a diaszpórában élő fiatalok anyaországi látogatásának támogatása a Rákóczi Szövetséggel együttműködve kialakított Határtalanul program keretében, valamint a Körösi Csoma Sándor-program kibővítése egyházi ösztöndíjasok javára. Szilágyi Péter az ünnephez kapcsolódó állampolgársági eskütételeken is részt vett Clevelandban és Chicagóban.

Forrás: hirado.hu

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.