A megbeszélések első fázisában „nagyon fontos” megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Kína a két ország kereskedelmi vitájában – jelentette be pénteken Donald Trump amerikai elnök.

Trump azt követően beszélt a megállapodásról, hogy tárgyalt Liu Ho kínai kormányfő-helyettessel. A megállapodás pontos részletei egyelőre nem ismertek, Trump annyit mondott, hogy kiterjed agrártermékek vásárlására, egyes szellemi tulajdonjogokra, pénzügyi szolgáltatásokra és árfolyampolitikai kérdésekre is.

A megbeszélésen szintén részt vevő Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter rögtön be is jelentette, hogy az Egyesült Államok eláll attól, hogy október 15-én 25-ről 30 százalékra emelje mintegy 250 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államokba irányuló kínai export vámtarifáját.

Liu Ho a tárgyalást követően számos területen lényegi előrelépésről beszélt, és elégedettségének adott hangot. Robert Lightizer, az Egyesült Államok külkereskedelmi főképviselője fontosnak tartotta ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a decemberre kitűzött vámemelés halasztásáról vagy törléséről Trump egyelőre nem hozott döntést.

Közérdekű hirdetés

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.